Vereniging Nederlandse Gemeenten

Tijdige waarschuwing geestelijke verzorgers punt van aandacht na ramp (22/7/02)

Dat geestelijke verzorgers na een ramp snel moeten worden ingelicht, is een bepaling die een aantal gemeenten al in het rampenplan heeft opgenomen. Wanneer een gemeente hierover niets in het rampenplan heeft staan, wil dat echter niet zeggen dat geestelijken per definitie niet of te laat worden gewaarschuwd na een ramp. Het tijdig inlichten van geestelijken na een ramp is op dit moment onderwerp van aandacht in diverse overleggen tussen onder meer Rijk en de VNG over de organisatie van nazorg en hulpverlening bij rampen.

Ook priesters, dominees of imams moeten bij rampen direct worden ingeseind en bij de hulpverlening worden betrokken. Pastoor J. Kreuwels van de Tomasparochie in Roermond stelde dit afgelopen zaterdag na afloop van de begrafenis van de zes Roermondse kinderen, die op 12 juli bij een brand in hun woning omkwamen. Hij vindt dat rampenplannen in heel Nederland gewijzigd moeten worden, zodat geestelijke verzorgers vanaf het begin bij de hulp betrokken worden.

In een reactie laat de VNG weten dat een aantal gemeenten in het rampenplan al heeft opgenomen dat geestelijke verzorgers snel na de ramp worden ingelicht. Ook wanneer een gemeente hierover niets in het rampenplan heeft opgenomen, wil dat niet zeggen dat geestelijken per definitie niet of te laat worden gewaarschuwd na een ramp. Het is vooral van belang dat alle betrokkenen zich bewust zijn van de toegevoegde waarde die geestelijke verzorgers bij een ramp kunnen bieden. De waarschuwing van geestelijken na een ramp is op dit moment onderwerp van aandacht in diverse overleggen tussen onder meer het Rijk en de VNG over de organisatie van nazorg en hulpverlening bij rampen.

Meer informatie over rampenbestrijding is te vinden op: www.slagenvoorveiligheid.nl. .