ASN

ASN Bank geeft volledig inzicht in kosten beleggingsfondsen

Den Haag, 22 juli 2002

ASN Bank geeft volledig inzicht in kosten beleggingsfondsen

De ASN Bank gaat haar klanten, die deelnemen in de ASN Beleggingsfondsen, helderheid verschaffen over de kosten. Dit gebeurt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2002.
Voortaan staat vooraf per fonds vast welk kostenpercentage, naast de opslagen en transactiekosten, in rekening wordt gebracht. De Nederlandsche Bank heeft hiermee ingestemd omdat de vastgestelde percentages voor 2002 niet leiden tot hogere kosten voor de beleggers van de ASN Bank.
Eventuele aanpassingen van de percentages laat de ASN Bank de beleggers ten minste drie maanden van tevoren weten.

Ook de verslaglegging van de netto-opbrengst van de opslagen wordt inzichtelijker. Met deze opslagen (spread), worden de beleggingskosten, de kapitaalbelasting en eventuele distributievergoedingen, gedekt.
De netto-opbrengst kwam, meestal via het vermogen, altijd al ten goede van het fonds. Met ingang van het boekjaar 2003 zal deze opbrengst eenduidig in de verlies- en winstrekening worden opgenomen en op die manier in de vorm van dividend aan de aandeelhouders worden uitgekeerd.

De aanleiding voor deze maatregelen waren aanbevelingen en beleidsregels van DNB. Deze hebben betrekking op de manier waarop beleggers over kosten van beleggingsinstellingen geïnformeerd worden.
De regeling is zowel van toepassing op de ASN Beleggingsfondsen als op het ABF, Het Andere Beleggingsfonds, dat ook door de ASN bank wordt beheerd.

Contactpersoon voor dit bericht:

Ab Engelsman
Directeur beleggingsbedrijf ASN Bank


06 . 511 222 79 of 070 . 35 69 360
ab.engelsman@asnbank.nl

Bijlage:
De volledige tekst van de maatregel zoals deze in het halfjaarbericht zal worden gepubliceerd, is als bijlage bijgevoegd.

Bijlage Persbericht ASN Bank 22 juli 2002

TRANSPARANTIE VAN KOSTEN
Eind december vorig jaar heeft De Nederlandsche Bank een circulaire uitgebracht met aanbevelingen en beleidsregels ten aanzien van de informatieverschaffing van ondermeer de kosten van beleggingsinstellingen. Een van de onderdelen van deze richtlijn is de zogeheten Expense Ratio, die tot doel heeft het kostenniveau op eenvoudige en vergelijkbare wijze inzichtelijk te maken. Het betreft een opgave achteraf van de totale kosten afgezet tegen de gemiddelde intrinsieke waarde van het betreffende fonds.
Voor de directie van de fondsen van de ASN Bank en het ABF was dit aanleiding na te gaan of het mogelijk zou zijn om - met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2002 - over te stappen op een bekostigingssysteem, dat aan de belegger vóóraf volledige transparantie biedt met betrokking tot de kosten waarmee hij of zij te maken heeft.
De Nederlandsche Bank kan instemmen met deze wijziging van de voorwaarden - waarbij vooraf wordt vastgesteld welk kostenpercentage in enig jaar bij het betreffende beleggingsfonds in rekening wordt gebracht ter dekking van alle operationele kosten, welke ten laste van het fonds (kunnen) komen . indien en voorzover de voor het jaar 2002 gekozen kostenpercentages niet leiden tot een zwaardere last voor de belegger dan bij toepassing van de huidige bekostigingsstructuur het geval zou zijn.
Als gevolg van deze beleidswijziging en met inachtneming van het voorgaande ziet de totale kostenstructuur voor de fondsen van de ASN Bank en van het ABF er met ingang van 2002 als volgt uit.

KOSTEN BIJ TOE- EN UITTREDEN

Opslagen
Elk fonds, met uitzondering van het ASN-Novibfonds, kent bij de afgifte en inname van aandelen (als gevolg van aan- of verkopen) een opslag, welke is bedoeld om de kosten van belegging, de kapitaalsbelasting (momenteel 0,55%) en eventuele remissiervergoedingen te dekken. Deze opslag bedraagt voor de ASN fondsen maximaal 2,5% bij aankoop en 1,5% bij verkoop. Voor het ABF geldt maximaal 2,5% bij aankoop en 1,0% bij verkoop. Deze opslag is in de vastgestelde afgifteprijs c.q. beurskoers inbegrepen. De netto-opbrengst komt ten goede aan het fonds en wordt in de vorm van dividend aan de aandeelhouders uitgekeerd.

Transactiekosten
Bij aan- of verkoop van een van de genoemde fondsen via de beleggersgiro van de bank of via het ABF wordt een transactieprovisie van 0,4% in rekening gebracht. Bij aankopen boven de vijftigduizend euro gelden lagere tarieven volgens onderstaande staffel:

E 50.000 - E 100.000 0,3%
E 100.000 - E 150.000 0,2%
E 150.000 - E 200.000 0,1%
boven E 200.000 0,0%

De kosten van beleggingstransacties voor de beleggingsportefeuille van het fonds zijn verwerkt in de aan- en verkoopprijs van deze beleggingen.

JAARLIJKSE KOSTEN
De directie brengt bij elk fonds jaarlijks een vergoeding voor het te voeren beheer in rekening, te berekenen over het totale fondsvermogen per het eind van ieder kwartaal.
Dit percentage bedraagt voor:

Het ASN Aandelenfonds 1,25%
Het ABF 0,90%
Het ASN Obligatiefonds 0,95%
Het ASN Milieufonds 1,60%
Het ASN Groenprojectenfonds 1,00%
Het ASN-NOVIB Fonds 0,80%

Uit deze vergoeding worden alle kosten die voor het fonds worden gemaakt vergoed. Als het naar het oordeel van de directie ontwikkelingen het nodig maken dit percentage te verhogen geldt een wachttijd van drie maanden en zal dit worden bekendgemaakt in advertenties conform de daaraan gestelde voorwaarden.

Directie ASN Beleggingsinstellingen Beheer B.V.

22 jul 02 14:46