LAD

Nieuws

Gemengde gevoelens principeakkoord CAO Ziekenhuizen

Namens de LAD neemt de FHZ deel aan de onderhandelingen over de CAO. In eerdere berichtgeving (Onderhandelingen CAO Ziekenhuizen opgeschort 24 juni 2002) besloten partijen een adempauze in te lassen voor intern beraad.

Akkoord afwijkend van LAD Arbeidsvoorwaardenbeleid 2002 Het principeakkoord CAO Ziekenhuizen is het eerste CAO-akkoord van dit jaar dat (negatief) afwijkt van het arbeidsvoorwaardenbeleid LAD 2002. Dit geldt niet alleen voor de primaire arbeidsvoorwaarden, zoals salarisaanpassing, maar ook voor de marginale verbeteringen van secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals verruiming van het budget voor kinderopvang.

Stagevergoeding co-assistenten geschrapt
In het nieuwe principeakkoord is het artikel over de stagevergoeding voor co-assistenten geschrapt. Hierdoor hebben co-assistenten vanaf 1 juli 2002 (de ingangsdatum van de nieuwe CAO) geen recht meer op 250,- stagevergoeding per maand.
De juridische procedures die de LAD op dit moment namens de co-assistenten voert, zullen dus alleen gelden voor de afspraken die zijn gemaakt tijdens de CAO Ziekenhuizen 2001-2002.

Hoofdpunten akkoord
In het principeakkoord zijn onder andere de volgende afspraken gemaakt:

* de CAO heeft een looptijd van 18 maanden: van 1 juli 2002 tot 1 januari 2003;

* per 1 juli 2002 worden de salarissen verhoogd met 3% en op 1 januari met nogmaals 1%. Deze stijging werkt door in de salaristabellen van de AMS-regeling;

* in december 2002 wordt de eindejaarsuitkering verhoogd met 0,6%. In december 2003 volgt een verhoging van 1% en bedraagt dan 5% van 12 keer het brutojaarsalaris. Over de doorwerking van de verhoging in de AMS-regeling vindt nog overleg plaats met de NVZ.

Mening leden cruciaal
Voor de besluitvorming door het centraal bestuur van de LAD is de mening van de leden van cruciaal belang. "Dit resultaat zou aanleiding kunnen zijn om tot een afwijzing te komen," aldus LAD-voorzitter Evert Bais in zijn circulaire aan de LAD-leden. Zij hebben deze inmiddels ontvangen waarin het principeakkoord wordt voorgelegd. Leden worden uitdrukkelijk verzocht om het reactieformulier te retourneren voor 19 augustus a.s., als zij van mening zijn dat de LAD de CAO Ziekenhuizen 2002-2003 niet moet ondertekenen. Ook kunnen zij rechtstreeks via het besloten gedeelte reageren.

Tekst principeakkoord
Hieronder kunt u de tekst van het bereikte akkoord downloaden. principe-akkoord_cao-zkh.2002-2003.doc Principeakkoord CAO Ziekenhuizen 2002-2003.doc