SENTER

Innovatief samenwerken loont

Jaarlijks is er vanuit het Ministerie van Economische Zaken voor projecten waar innovatieve technologische samenwerking centraal staat circa EUR 65 miljoen subsidie beschikbaar. In de eerste indieningsperiode van de subsidieregeling Technologische Samenwerking hebben 37 bedrijven gezamenlijk circa EUR 26 miljoen aan subsidie ontvangen. Twee bedrijven die beide actief zijn op het gebied van keramische materialen maar waarvan de een nationaal en de ander internationaal samenwerkt, zijn als hoogste geëindigd.

Nationale samenwerking
Een voorbeeld van een nationaal samenwerkingsverband is het project van Ferro Techniek en TNO-TPD. Het bedrijf onderzoekt keramische coatings. Bij deze coatings vinden plotselinge veranderingen van diëlectrische eigenschappen plaats bij hoge temperaturen. Door deze eigenschap kan het materiaal toegepast worden als schakelpunt voor de toevoer van elektriciteit. Men zoekt zowel naar lage temperatuur toepassing in bijvoorbeeld waterkokers als naar hoge temperatuurtoepassingen zoals bij zwartstralers.

Een Nederlands en Japans bedrijf werken samen
Kopers van elektronische producten zoals mobiele telefoons, laptop-computers, digitale camera.s, etc. verwachten steeds meer functionaliteiten van de apparaten. De samenwerking tussen het bedrijf Phycomb uit Roermond met een Japans kennisinstituut levert specialistische Japanse technologie die anders voor buitenlandse bedrijven niet beschikbaar zou zijn. Gezamenlijk willen de partners een keramische miniatuur condensator ontwikkelen, waarmee zij de gewenste hoge capaciteit en duurzaamheid kunnen bereiken die nodig is voor de nieuwe generatie elektronische consumentenproducten. Zo ontwikkelen ze nieuwe materialen om ultradunne keramische lagen te kunnen maken en een nieuwe procestechnologie om deze fragiele laagdikten te kunnen behandelen. Het resultaat is een goedkoop alternatief voor tantaaltechnologie.

Technologische Samenwerking
Bedrijven met ideeën voor innovatieve technologische projecten waarbij samenwerking met een ander bedrijf of een kennisinstelling nodig is, kunnen hun plannen indienen van 9 juli tot en met 11 november. Voor deze periode is ruim EUR 23 miljoen subsidie beschikbaar. Naast innovatie en samenwerking is het economisch perspectief van projecten een belangrijke voorwaarde om voor subsidie in aanmerking te komen.
De regeling kent een algemeen onderdeel waar alle technologiegebieden onder vallen. Daarnaast gelden vier specifieke terreinen namelijk twee voor internationale projecten, één voor projecten in de maritieme sector en één voor ICT-doorbraakprojecten. Internationaal onderscheiden we enerzijds projecten waarbij het gaat om samenwerking met partners uit Europa, de Verenigde Staten, Japan of Singapore, anderzijds projecten waarbij samengewerkt wordt met partners uit opkomende markten (China, Indonesië, Zuid-Afrika of India). Meer informatie over de regeling Technologische Samenwerking is te vinden op www.senter.nl/samenwerking.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land. Voor meer informatie over de subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter kunt u contact opnemen met de afdeling Algemene informatie & advies, telefoon (070) 361 02 77 of voor internationale projecten (070) 361 09 99.


---