CNV PUBLIEKE ZAAK

Bonden tegen bezuinigingen op asielbeleid

DEN HAAG/ZOETERMEER - De vakbonden ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en BPSAG hebben besloten acties voor te bereiden tegen de drastische bezuinigingen die het komende kabinet van CDA, LPF en VVD op de budgetten voor asielzaken wil doorvoeren. De bonden hebben de werknemers bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van het ministerie van Justitie, de Centrale Opvang Asielzoekers (COA), de Medische Opvang Asielzoekers (MOA), Vluchtelingenwerk Nederland en de Stichting Rechtsbijstand Asielzoekers (SRA) opgeroepen op dinsdag 23 juli a.s. naar de Jaarbeurs in Utrecht te komen. Op deze eerste demonstratieve bijeenkomst wordt in overleg met de werknemers bepaald welke acties gaan plaatsvinden. Doel is het snoeiplan van tafel te krijgen.

CDA, LPF en VVD hebben in het regeerakkoord aangegeven het bestaande budget voor asielzaken (totaal 1,1 miljard euro) met 90 procent (900 miljoen euro) te snoeien. De bonden vinden dit absurd. Met deze enorme bezuiniging kunnen de werknemers hun taken niet meer uitvoeren. De bonden voorspellen dat bij het doorgaan van deze bezuiniging de kosten van de opvang van asielzoekers alleen maar oplopen.

Buffercapaciteit nodig
De bonden willen zo snel mogelijk een overleg met de nieuwe LPF-minister voor Vreemdelingenbeleid en Integratie. De bonden vinden dat het budget moet worden afgestemd op de instroom van 35.000 asielzoekers per jaar. Dat is het gemiddelde van de afgelopen jaren. Op dit moment loopt de instroom iets terug, maar deze kan weer snel aantrekken. Bijvoorbeeld als gevolg van nieuwe brandhaarden in de wereld. Daarom is een buffercapaciteit noodzakelijk. In het verleden heeft een te krappe capaciteit bij de IND en de asielzoekerscentra tot allerlei noodgrepen en achterstanden in procedures geleid. De gevolgen voor de organisaties zijn funest.

Eisen bonden
ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en BPSAG stellen de volgende eisen aan de politiek:

- De voorgenomen bezuiniging van 90 procent moet van tafel.
- De begroting moet worden vastgesteld op basis van taken en niet op basis van een begrotingstekort.

- De formatie van IND, COA en MOA moet worden gebaseerd op een realistische toestroom van asielzoekers, waarbij ook een buffer is ingebouwd om schommelingen op te kunnen vangen.
- De werkgevers moeten met spoed met de bonden aan tafel om afspraken te maken over de personele gevolgen van de huidige verminderde instroom en van de nieuwe plannen.

Acties in voorbereiding
Om hun eisen kracht bij te zetten leggen de bonden op dinsdag 23 juli as. op een actiebijeenkomst in de Jaarbeurs te Utrecht (van 14.30 tot 17.00 uur) de werknemers diverse actiemodellen voor. De acties zijn vooral gericht tegen de politieke randvoorwaarden waaronder het personeel het werk moet doen. Op de bijeenkomst spreken vertegenwoordigers van bonden, werkgevers en Vluchtelingenwerk Nederland.

Informatie bij de bestuurders van de bonden:
Gerard de Koe, CNV Publieke Zaak, tel. 070 4160662; 06 51348808 Gert Noortman, ABVAKABO FNV, tel. 079 3536312; 06 51274500 Henk Aalbers, BPSAG, tel. 070 4164520; 06 18302829

15 jul 02 10:30