Magnus Holding NV


Magnus ziet voorzichtig herstel in het tweede kwartaal

Magnus signaleert verbetering orderboek; nieuwe klanten in Zweden, China en Vietnam

Naarden, 23 Juli 2002 - Magnus leed in het eerste halfjaar van 2002 een nettoverlies van 2,5 miljoen euro (H2 2001: 1,5 miljoen euro). Afwaardering van overige vorderingen, herstructureringskosten, kosten van niet geëffectueerde overnames en het verlies van de incubator buiten beschouwing gelaten bedroeg het nettoverlies 1,2 miljoen euro. Hiervan werd 1,1 miljoen euro gerealiseerd in het eerste kwartaal en 0,1 miljoen euro in het tweede kwartaal.

Conform eerdere berichtgeving hebben de zwakke marktomstandigheden, deels veroorzaakt door de gebeurtenissen van 11 september 2001, veel invloed gehad op het resultaat van Magnus in het eerste kwartaal van 2002. In verband hiermee had Magnus al in het tweede halfjaar van 2001 een kostenreductieprogramma in gang gezet in combinatie met een vermindering van het aantal arbeidsplaatsen. Binnen de Europese kantoren werd dit programma, aangevuld met een gewijzigde commerciële aanpak, in het eerste kwartaal van 2002 verder doorgevoerd. In het tweede kwartaal van 2002 werd duidelijk dat de getroffen maatregelen het operationele resultaat van Magnus rond het break-even niveau hebben teruggebracht.

Volgens CEO Marco Verver neemt het aantal offertes waaraan gewerkt wordt toe en raakt het orderboek van Magnus steeds beter gevuld. Daarbij speelt Magnus vooral in op de behoefte aan advies- en beheerdiensten die snel meetbare kostenbesparingen opleveren. 'Ook hebben we belangrijke opdrachten binnengehaald op het gebied van Business Intelligence/Strategic Enterprise Management (SEM) en Customer Relationship Management (CRM). Ik verwacht dat het aandeel van hierop gerichte diensten, waarvoor we inmiddels weer nieuwe specialisten moeten werven, verder zal toenemen in ons dienstenportfolio.'

Europa
De bedrijfsopbrengsten van Magnus Europe bedroegen 4,9 miljoen euro (H2 2001: 6,9 miljoen euro). Het bedrijfsresultaat bedroeg -1,8 miljoen euro (H2 2001: -0,2 miljoen euro). Dit negatieve resultaat is voornamelijk te wijten aan het achterblijven van de omzet, doordat grote projecten werden opgeleverd terwijl nog onvoldoende nieuwe projecten werden verkocht. De effecten van deze achterblijvende omzet waren het sterkst in januari en februari. Sindsdien is de orderportefeuille steeds beter gevuld geraakt.

In verband met verschil van inzicht over het te voeren beleid heeft, in goed overleg, de Regional Managing Director Europe in februari Magnus verlaten. Het aantal personeelsleden op 30 juni bedroeg 148 (eind 2001: 179). Magnus Europe voltooide projecten bij onder andere Akzo Nobel, DSM, Sanoma, Schneider Papier en Nuon. Nieuwe klanten zijn onder meer het Zweedse Findus en HEMA. De divisie Systems Support verkreeg opdrachten van de Hogeschool voor Economische Studies en de Vrije Universiteit Amsterdam. Recent is Magnus in Nederland een samenwerking gestart met PSINet om te voorzien in ERP hosting services.

Azië
De bedrijfsopbrengsten van Magnus Asia Pacific bedroegen 5,5 miljoen euro (H2 2001: 7,6 miljoen euro). Het bedrijfsresultaat bedroeg 1,2 miljoen euro (H2 2001: -0,4 miljoen euro). Ook hier geldt dat eind 2001 een aantal grote projecten werd opgeleverd. Omdat de doorlooptijd voor besluitvorming rond nieuwe projecten langer is gebleken dan verwacht, leidde dit tot achterblijvende omzet in het eerste kwartaal. Op 30 juni 2002 bedroeg het aantal personeelsleden 313 (eind 2001: 312). In het eerste halfjaar zijn projecten opgeleverd voor onder andere Charoen Pokphand, Jebsen en Jessen, Pt Amoco Mitsui en Perfetti van Melle in Indonesië, Guinness in Maleisië, Philippines Airlines en Manila Water in de Filippijnen en International Technology Network in Taiwan. Unilever heeft Magnus ingehuurd voor het upgraden van de ERP-systemen van de distributeurs in de regio. Andere nieuwe klanten zijn Bank Rakyat Indonesia (BRI), Aboitiz, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Petron in de Filippijnen en PTT en EGCO in Thailand. Ook zijn de eerste opdrachten in Vietnam en China behaald. Team Synergia, de joint venture met de Filippijnse systems integrator Questronix Corporation, is inmiddels gecertificeerd als value added reseller van SAP.

Magnus eCommerce Incubator (MeI)
In 2001 is besloten de incubator-activiteiten te discontinueren en de waarde van de zes overgebleven participaties te optimaliseren via exits of integratie in de eigen kernactiviteiten. M2M, een van de resterende participaties heeft onlangs een belangrijke doorbraak behaald met een grote opdracht van een Chinees automatiseringsbedrijf. M2M's oplossing voor business-to-business documentuitwisseling via internet blijkt een interessant alternatief voor het veelgebruikte EDI. Het is aanzienlijk goedkoper en minder complex, waardoor ook kleine leveranciers een rol kunnen gaan vervullen in de elektronische toeleveringsketen.

Winst en verliesrekening
De netto-omzet van Magnus in het eerste halfjaar van 2002 bedroeg 10,8 miljoen euro (H2 2001: 14,9 miljoen euro). De totale bedrijfsopbrengsten daalden naar 10,3 miljoen euro (H2 2001: 14,8 miljoen euro). Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening na belasting was -2,0 miljoen euro (H2 2001: -0,5 miljoen euro). Inbegrepen zijn bijzondere posten zoals afwaardering overige vorderingen voor opbrengsten uit nog te verkopen aandelen (netto 0,5 miljoen euro) en herstructureringskosten en kosten van niet geëffectueerde overnames (netto 0,3 miljoen euro). In het eerste halfjaar van 2002 vond een afwaardering van 0,7 miljoen euro plaats op participaties van de incubatordivisie. Het resultaat van de incubator na belastingen was -0,5 miljoen euro (H2 2002: 1,0 miljoen euro). Het nettoresultaat van Magnus in het eerste halfjaar van 2002 daalde naar -2,5 miljoen euro (H2 2001: -1,5 miljoen euro).

Kasstroom en financiering
De kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg -0,2 miljoen euro (H2 2001: 1,3 miljoen euro). Deze mutatie is grotendeels te wijten aan een tekortschietende bruto-kasstroom, echter deels gecompenseerd door plaatsing en afwaardering van nog te verkopen aandelen. De kasstroom uit investeringsactiviteiten bedroeg -0,5 miljoen euro (H2 2001: -0,6 miljoen euro), voornamelijk toe te schrijven aan de doorontwikkeling van de Magian-werkmethodologie en het kennisproductiviteitssysteem MIKE. De kasstroom uit financieringsactiviteiten was -0,1 miljoen euro (H2 2001: 0,3 miljoen euro). Dit is het gevolg van de herplaatsing van aandelen die ten laste van het vermogen waren gebracht (opbrengst 0,7 miljoen euro), welk bedrag is aangewend ter verlaging van het uitstaande bankkrediet. Van de in eigen bezit zijnde aandelen Magnus Holding zijn in het eerste halfjaar in totaal 970.335 aandelen in de markt geplaatst met een opbrengst van 1,4 miljoen euro. De solvabiliteit in percentage van het balanstotaal bedroeg 60% aan het einde van het eerste halfjaar van 2002 (eind 2001: 61%). De current ratio bedroeg 1,79 aan het eind van het eerste halfjaar van 2002 (eind 2001: 1,80).

Personeel
Op 30 juni waren in totaal 461 medewerkers in dienst van Magnus (eind 2001: 491). De daling, voornamelijk via natuurlijk verloop, is het gevolg van herstructureringsmaatregelen op een aantal kantoren. De werving van nieuwe medewerkers en de inzetbaarheid op projecten wordt strikt gemanaged.

Strategie
Magnus richt zich op groei van de kernactiviteiten consulting en beheer, in Europa en Azië. Prioriteit heeft het versterken van de positie in de Benelux-thuismarkt, gevolgd door expansie in West-Europa en Azië. Naast autonome groei (build) worden gerichte acquisities nagestreefd (buy) in de landen waar Magnus al aanwezig is. Vanwege de toenemende betrokkenheid bij internationale projecten wil Magnus een actueel en compleet dienstenportfolio kunnen aanbieden in de belangrijkste internationale regio's en industriesegmenten waar het bedrijf actief is. Daarbij streeft Magnus naar een betere balans tussen de systems support-activiteiten - waar langlopende contracten zorgen voor stabiliteit in de orderportefeuille - en de activiteiten op het gebied van consulting en systeemintegratie.

Verwachtingen
Klanten lijken het vertrouwen om nieuwe projecten te beginnen te herwinnen, mits deze snel meetbare kostenbesparingen opleveren. De tekenen van herstel vertalen zich in een toename van het aantal offerteaanvragen en een beter gevuld orderboek. Magnus verwacht dan ook dat het herstel dat in het tweede kwartaal van 2002 voorzichtig werd ingezet, in de tweede helft van 2002 verder zal doorzetten. De operationele marge blijft nog laag, wat voornamelijk te wijten is aan prijsdruk, maar zal naar verwachting positief zijn. Mede door het effect van de kostenbesparingsmaatregelen wordt het tweede halfjaar naar verwachting afgesloten met een positief operationeel resultaat. Verdere verhoging van de omzet in combinatie met verlaging van de kosten en strikt beheer van werkkapitaal blijft Magnus' hoogste prioriteit.


---

Magnus
Magnus assisteert ondernemingen bij het structureel verbeteren van de bedrijfsprestaties met behulp van IT. Hierbij gaat het om versterking van de positie van ondernemingen in hun waardeketen, creatie van nieuwe afzetmogelijkheden voor producten en diensten, verhoging van de klanttevredenheid en verbetering van bedrijfsprocessen. Naast het hoofdkantoor in Naarden heeft Magnus vestigingen in Brussel, Bangkok, Jakarta, Kuala Lumpur, Manilla en Singapore. Magnus telt ongeveer 460 medewerkers. Het management- en IT consultingbedrijf werd in 1990 opgericht en heeft sinds 1998 een beursnotering aan Euronext Amsterdam. Voor meer informatie over Magnus: www.magnus.com.