Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

Problemen bij CAO Banden- en Wielenbranche

Op donderdagavond 11 juli 2002 was de tweede CAO-onderhandelingsronde voor de banden- en wielenbranche. Tijdens het overleg werd steeds meer duidelijk dat we voor grote problemen staan.

Met name de pensioenproblematiek lijkt een spoedig CAO-akkoord in de weg te staan. De looneis van de vakbonden en het loonbod van de werkgevers: hier gaapt een groot gat. De vakbonden hebben looneisen gesteld variërend van 3,25% tot 4%, bij voorkeur in april 2002, voor een CAO met een looptijd van 1 jaar. Werkgevers zijn echter niet bereid in 2002 een structurele loonsverhoging te geven. Gewezen wordt hierbij op de gegeven verhoging per 1 januari 2002, de in het algemeen slechte situatie in de bedrijfstak en last but not least de directe gevolgen van iedere structurele verhoging op de pensioenkosten. Aan de onderhandelingstafel zitten wij met een groot gat tussen het door bonden gevraagde en door werkgevers gebodene waar we niet uitkomen.

Informatiebijeenkomsten in september

Vakbonden hebben het voorstel gedaan om u in bijeenkomsten in september te gaan uitleggen wat met name de pensioenproblematiek behelst. De werkgevers hebben hiermee ingestemd. Aansluitend zullen wij bij u peilen in hoeverre dit van invloed is op uw standpunt ten aanzien van de CAO-onderhandelingen.

Een volgend CAO-overleg staat gepland op 20 september 2002. Waarover dan wel overeenstemming? Over een paar punten zijn wel afspraken gemaakt:

* Voor wat betreft het werkdrukonderzoek zijn concrete afspraken gemaakt over een afronding voor 1 april 2003 en een tussenrapportage voor 1 januari 2003.


* Voor wat betreft het scholingsonderzoek staat een afspraak voor de werkgroep gepland in september 2002 om een en ander af te ronden.


* Uitbreiding van de kinderopvangregeling is eigenlijk een onderwerp voor aan de CAO-tafel. Echter, daar is op dit moment geen extra geld voor beschikbaar. Aan het bestuur van het Fonds Collectieve Belangen wordt gevraagd uiterlijk september 2002 aan te geven of een herschikking van financiële middelen hier een oplossing kan bieden.


* Ten aanzien van het onderzoek naar instroom van bijzondere doelgroepen in de branche is afgesproken dat de kosten van dit onderzoek (0,1% van de loonsom) anders ingezet gaan worden. Dit onderwerp is door partijen dus van tafel gehaald.

Hoe verder?

Om uw belangen zo goed mogelijk te kunnen behartigen willen wij u oproepen om u aan te melden voor de CAO-commissie. Een goed resultaat kan alleen maar worden bereikt in samenwerking met u!

Contact opnemen met uw bestuurder Karin Baelemans? Telefoon: (040) 211 66 74, email: eindhoven@cnvdibo.nl

Eindhoven, 22 juli 2002.