Korps: Friesland, plaats: Fryslân 23-07-2002
Politieberichten van 22/7 (13.00 uur) t/m 23/7 (07.00 uur)

Sint Annaparochie: inbraak school
Afgelopen weekend werd in het gymnastieklokaal van de Ulbe van Houtenschool aan de Steven Huygenstraat ingebroken. Een raampje van de kleedkamer werd vernield. Uit het lokaal werd een nieuwe blaster van het merk JVC meegenomen. Een medeweker van de school, een 51-jarige inwoner van Sint Annaparochie, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: diefstal uit auto
Maandag tussen 14.15 en 14.45 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond in de Wolvesteeg. Het linker achterraam werd vernield. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 39-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte.

Tjerkgaast: diefstal auto/bedreiging
Afgelopen zaterdag bood een 35-jarige inwoner van Sneek zijn personenauto, merk Audi A6, kleur groen te koop aan in de telegraaf. Zondag werd de inwoner van Sneek gebeld door een man, die zei te wonen in Weert. De man had interesse voor de auto en wilde a.s. maandag 22/7 langs komen. Omstreeks 12.00 uur meldden zich drie mannen bij de verkoper. Zij verzochten een proefrit met de auto te mogen maken. De verkoper ging naast de bestuurder zitten, terwijl de twee andere mannen achterin stapten. In de buurt van Spannenburg werd de verkoper met een wapen bedreigd. Onder dreiging van dit vuurwapen moest hij zijn auto verlaten en reden de drie mannen weg. Direct waarschuwde het slachtoffer de politie, die daarop een bericht verspreidde naar de omliggende korpsen. Dit resulteerde erin dat de desbetreffende auto werd gesignaleerd op de Ketelbrug richting Lelystad. Onder Lelystad werd door de politie van Flevoland een soort wegversperring aangelegd, waardoor een kleine file op de Rijksweg ontstond, doch dit resulteerde er wel in dat de auto met twee verdachten kon worden aangehouden. Het vuurwapen werd op de Rijksweg, nabij de plaats van aanhouding, gevonden en is in beslag genomen. De beide verdachten, 22 en 33 jaar, werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. De verdachten zijn ingesloten. De identiteit van de derde verdachte is bekend. Deze man moet nog worden aangehouden. De personenauto werd overgebracht naar het bureau. De recherche van de politie Fryslân, district Heerenveen, heeft de zaak in onderzoek.

Vlieland: ongeval met kettingzaag
Maandag omstreeks 14.15 uur was een 21-jarige inwoner van Warten in een tuin aan de Dorpsstraat bezig met het verwijderen van dood hout uit een aantal aldaar staande populieren. De man gebruikte hiervoor een kettingzaag. Toen hij de top uit een boom had afgezaagd, ging het verkeerd en kreeg de jongeman de kettingzaag in zijn linkerarm. De jongeman hing aan de veiligheidslijn in de boom. Hij had een vrij diepe wond aan zijn arm. De man werd uit de boom gehaald en overgebracht naar de praktijk van de huisarts op het eiland. De huisarts heeft eerste hulp verleend.

Earnewald: diefstal velgen
Van zondag op maandag werden van een personenauto, die geparkeerd stond het parkeerterrein aan het Eilandsgrien, de vier velgen inclusief banden gestolen. De auto werd neergezet op stenen. De waarde van het ontvreemde bedraagt ongeveer 2272.- De eigenaar van de auto, een 35-jarige inwoner van Jubbega, heeft aangifte gedaan.

Resultaten Fryske Diken
Het team Fryske Diken heeft in de eerste helft van juli in Friesland 71.714 voertuigen gecontroleerd op snelheid en daarbij 3302 overtredingen geconstateerd. De snelste overtreder buiten de bebouwde kom reed op de N354 tussen de A32 en Sneek. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 80 km maar werd een snelheid van 151 km geklokt. Binnen de bebouwde kom reed de snelste overtreder in Heerenveen op de Burgemeester Falkenaweg; hier werd 78 km gemeten. Op een aantal plaatsen in de provincie is naar aanleiding van klachten op snelheid gecontroleerd. Op de Nijewei in Gorredijk, waar een maximumsnelheid van 50 kilometer geldt, werd een snelheid gemeten van 100 kilometer per uur, een overtreding van 50 kilometer. Op de N393 tussen St. Jacobiparoschie en Oosteinde werd een snelheid van 114 geconstateerd, een overschrijding van 34 km.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Maandag omstreeks 17.30 uur werd in een winkel aan de Nieuwestad een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden ter zake diefstal. De verdachte nam uit de winkel een trainingspak mee naar een pashokje en probeerde daar het alarmlabel te verwijderden. Het trainingspak werd hierbij beschadigd. Hierbij werd hij betrapt door het personeel. Toen die de verdachte wilden aanhouden, werd de verdachte agressief. Hij begon het betreffende personeelslid te slaan. Tussen het personeel en de verdachte ontstond daarop een gevecht, waarbij verschillende klappen zijn gevallen. Bij de toegang vernielde de verdachte een alarmpoortje. De inmiddels gewaarschuwde politie hield daarop de verdachte aan. De twee personeelsleden van de winkel, man en vrouw, beiden 53 jaar, uit Leeuwarden hebben aangifte gedaan. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Harlingen: diefstal auto
De afgelopen week werd een personenauto, merk Citroen AX, kleur zwart, voorzien van het kenteken XN-16-NB, gestolen. De auto stond naast een loods aan de Westerzeedijk. De eigenaresse van de auto, een 31-jarige inwoonster van Vlieland verbleef op het eiland en is op de hoogte gebracht. Zij moet nog aangifte doen.

Hallum: kind verdronken
Maandag omstreeks 16.30 uur kwam er een melding binnen dat een jongentje van bijna twee jaar werd vermist in op de Zuidermiedweg. Toen de politie en brandweer ter plaatse kwamen, werd het kind door opa gevonden in het water van de sloot. Het jongentje werd ongeveer een half uur vermist voordat het werd gevonden. Hij was even aan de aandacht van de ouders ontsnapt. Naast een ambulance kwam ook de traumahelikopter ter plaatse. Het kind werd gereanimeerd, maar dit mocht niet meer baten.

Haulerwijk: onder invloed
Dinsdag omstreeks 00.15 uur werd op de Norgerweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 32-jarige inwoner van Veenhuizen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 485 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Woudsend: mishandeling
Maandag tussen 23.15 en 23.30 uur vond op de Brouwersteech een mishandeling plaats. Een 22-jarige inwoner van Nieuwebrug (doch verblijvende in Woudsend) sloeg een 15-jarige inwoner van Woudsend. Het slachtoffer liep een beschadigd gebit op, alsmede een scheurtje bij zijn neus en mogelijk een hersenschudding. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Na behandeling kon de jongen weer naar huis. De verdachte werd kort na de mishandeling aangehouden in een woning aan de Warren. Een groep jongeren werd bij de desbetreffende woning aangetroffen en deze probeerden verhaal te halen bij de verdachte. Bij deze actie sneuvelde een keukenruit. Bij het zien van de politie verspreidde de groep zich, waarna de rust weer keerde. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten. Het is nog niet bekend wat de aanleiding c.q oorzaak van de mishandeling/vechtpartij is geweest. De verklaring van de betrokkenen in deze zaak lopen sterk uiteen.

Leeuwarden: vrouw beroofd
Maandag, tussen 22.40 en 23. 00 uur werd op de Weaze een 27-jarige prostituee beroofd van haar tas met daarin een paspoort. De tas werd gestolen door een klant vanuit haar kamertje c.q werkplek. Dinsdag omstreeks 00.10 uur kwam een onbekende man bij de prostituee langs en overhandigde haar het paspoort. Zij moest hiervoor betalen. Toen de vrouw zei geen geld te hebben, griste hij haar de gsm uit de handen en liep weg. De vrouw werd daarop door de politie meegenomen in de surveillancewagen en bij de Mercuriusfontijn wees zij de man aan, die haar gsm had gestolen en die haar het paspoort had teruggegeven. Deze verdachte, een 26-jarige inwoner van Burgum, werd daarop aangehouden. De gsm werd bij hem teruggevonden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. De man werd ingesloten. Aan het bureau bleek dat hij ook nog een onherroepelijk vonnis had openstaan van 8 dagen. Het onderzoek naar de verdachte, die de tas had gestolen leverde nog geen resultaat op.

Heerenveen: inbraak woning
Maandag omstreeks 23.45 uur werd ingebroken in een woning aan de Karst de Jongweg. Door glasgerinkel werden de buren gewekt, die daarop de politie belden. De bewoners waren op dat moment niet thuis. Het bleek dat men door verbreking van een ruit aan de achterzijde was binnengekomen. In de achtertuin liet de inbreker verschillende goederen (o.a. een playstation en cds) vallen toen hij bemerkte dat hij betrapt was. Een videorecorder werd weggenomen. De buren konden een summier signalement van de inbreker geven. Een onderzoek in de omgeving leverde geen resultaat op. De bewoners moeten nog worden gehoord.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272