WEERONLINE B.V.

Oogstbegeleiding 2002 van start

WeerOnline BV, gespecialiseerd in het leveren van weerinformatie voor de agrarische sector, start op 1 augustus met Oogstbegeleiding 2002. Oogstbegeleiding is een nieuwe service van WeerOnline voor akkerbouwers, vollegrondsgroentetelers en bloemboltelers. Tijdens de oogst worden deelnemers aan Oogstbegeleiding 2002 via fax en internet voorzien van actuele weerinformatie.

Veel telers maken tijdens het teeltseizoen al professioneel gebruik van weerinformatie via teeltregistratieprogramma's, faxberichten, weerlijnen, enz. Tijdens de oogst is het gebruik van specifieke weerinformatie bij veel telers echter nog beperkt. Juist tijdens deze cruciale periode heeft het weer een zeer belangrijke invloed op kwaliteit, tarra, rooiverliezen, prijsvorming, etc. van het eindprodukt. Oogstbegeleiding 2002 biedt telers juiste en op maat gesneden weerinformatie rondom de oogst met een focus op regen en vorst.

Met behulp van Oogstbegeleiding 2002 zijn telers en loonwerkers beter in staat de oogstwerkzaamheden te plannen en deze drukke periode soepel te laten verlopen.
Deelnemers aan Oogstbegeleiding 2002 ontvangen van WeerOnline driemaal per week een postcode-specifiek weerbericht per fax met daarop onder andere:
10)- Extra lange termijnverwachting (9 dagen) voor regen
11)- Risicoanalyse voor regen
12)- Bladnatperiodes
13)- Kans op nachtvorst
14)- Indringingsdiepte van de vorst in de bodem

De extra lange termijnverwachting en de risicoanalyse voor regen zijn gebaseerd op de nieuwe EPS-techniek van het KNMI. Met de EPS-techniek krijgt de teler inzicht in de onzekerheid van de neerslagverwachting. Dat gebeurd in drie vormen:
17)1] de verwachte gemiddelde neerslaghoeveelheid per etmaal
18)2] het bereik van de neerslaghoeveelheid (minimum en maximum hoeveelheid)
19)3] de verdeling van de neerslagkans over 4 klassen: o droog (minder dan 1 mm)
o lichte regen (1 tot 3 mm)
o matige regen (3 tot 10 mm)
o veel regen (meer dan 10 mm).

Naast het faxbericht krijgen deelnemers aan Oogstbegeleiding 2002 toegang tot actuele radarbeelden met inzoommogelijkheid. Deze radar is te bereiken via www.weeronline.nl.
Met behulp van actuele radarbeelden kunnen telers tijdens het oogsten de regenintensiteit en de trekrichting van de regen bekijken.

Meer informatie over Oogstbegeleiding 2002 is te verkrijgen bij WeerOnline, tel. 0317-460355.

23 jul 02 10:15