Bedrijfsfonds voor de Pers

PersMediaMonitor


-

Persberichten

Onderzoek naar internetedities kranten op PersMediaMonitor

23-jul-02

Vrijwel alle Nederlandse dagbladen blijken een internetsite te hebben. Wat doen die dagbladen met de extra mogelijkheden van internet? In het kader van de verdere ontwikkeling van de PersMediamonitor heeft het Bedrijfsfonds in samenwerking met de afdeling Communicatiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam een eerste onderzoek gedaan naar de inhoud van de sites van de landelijke dagbladen. Het onderzoek liep van september 2001 tot december 2001.

Uit het onderzoek blijkt dat de internetsite van NRC Handelsblad de meest getrouwe kopie van de papieren editie is, terwijl de site het Algemeen Dagblad het minst lijkt op de papieren versie. Aan de andere kant is het AD het enige landelijke dagblad dat geen archieffunctie heeft. De volledige resultaten van het onderzoek vindt u hier.

In de onderzochte periode zijn steeds de maandagedities van de papieren krant en de internetsites op diezelfde dag bekeken en met elkaar vergeleken. Op basis van een eerste verkenning is besloten om de internetedities te typeren met behulp van zeven kenmerken: (1) kopie van de krant (percentage van de papieren krant dat terugkomt op de internetsite), (2) verwijzing naar artikelen (wel of niet systematische verwijzingsfunctie), (3) 24 uurs service (wel of niet een regelmatige update), (4) interactiviteit (aantal rubrieken op de site met mogelijkheid om te communiceren), (5) betaalde onderdelen (wel of niet aanwezig), (6) archief (wel of niet aanwezig), dossiers (aantal).

De Nederlandse PersMediaMonitor is een initiatief van het Bedrijfsfonds voor de Pers en wordt onderhouden door de afdeling Communicatiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam. De site, die recentelijk is vernieuwd, bevat gegevens over de Nederlandse media in het algemeen en de persbedrijfstak in het bijzonder. De site bevat op dit moment gegevens over kranten, nieuws- en huis-aan-huisbladen, tijdschriften, radio, televisie en uitgevers. De gegevens, worden ongeveer eens per kwartaal aangepast en aangevuld. De ontwikkelingen worden over een periode van enkele jaren getoond worden zodat er inzicht in de ontwikkelingen mogelijk wordt.