Korps: Flevoland, plaats: district Noord 23-07-2002 Dagelijkse persberichten
Stafdienst Communicatie, S. van Bruinessen, 06-53224343

Aanhoudingen op A6
FRIESLAND/FLEVOLAND Politie Friesland heeft het volgende bericht gepubliceerd op hun internetsite (www.politie.nl/friesland). De voorlichting van Friesland doet ook de woordvoering rond deze zaak. Tjerkgaast: diefstal auto/bedreiging
Afgelopen zaterdag bood een 35-jarige inwoner van Sneek zijn personenauto, merk Audi A6, kleur groen te koop aan in de telegraaf. Zondag werd de inwoner van Sneek gebeld door een man, die zei te wonen in Weert. De man had interesse voor de auto en wilde a.s. maandag 22/7 langs komen. Omstreeks 12.00 uur meldden zich drie mannen bij de verkoper. Zij verzochten een proefrit met de auto te mogen maken. De verkoper ging naast de bestuurder zitten, terwijl de twee andere mannen achterin stapten. In de buurt van Spannenburg werd de verkoper met een wapen bedreigd. Onder dreiging van dit vuurwapen moest hij zijn auto verlaten en reden de drie mannen weg. Direct waarschuwde het slachtoffer de politie, die daarop een bericht verspreidde naar de omliggende korpsen. Dit resulteerde erin dat de desbetreffende auto werd gesignaleerd op de Ketelbrug richting Lelystad. Onder Lelystad werd door de politie van Flevoland een soort wegversperring aangelegd, waardoor een kleine file op de Rijksweg ontstond, doch dit resulteerde er wel in dat de auto met twee verdachten kon worden aangehouden. Het vuurwapen werd op de Rijksweg, nabij de plaats van aanhouding, gevonden en is in beslag genomen. De beide verdachten, 22 en 33 jaar, werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. De verdachten zijn ingesloten. De identiteit van de derde verdachte is bekend. Deze man moet nog worden aangehouden. De personenauto werd overgebracht naar het bureau. De recherche van de politie Fryslân, district Heerenveen, heeft de zaak in onderzoek.

Drie aanhoudingen
LELYSTAD Maandagmiddag hield de politie in de Wold een 29-jarige man zonder vaste woonplaats, een 21-jarige Lelystedeling en een 17-jarige jongen eveneens uit Lelystad aan voor verzet. Surveillerende agenten hielden de 21-jarige staande, omdat deze zonder verzekeringsplaat op een snorfiets reed. Hij bleek ook geen certificaat te hebben.Toen de politie zijn gegevens vroeg, werkte hij herhaaldelijk niet mee en wilde zijn naam niet geven. De politie hield hem hierop aan. Daarbij verzette de verdachte zich en bemoeiden omstanders zich ermee (en beledigden de agenten). De politie hield twee hiervan aan, namelijk de 17-jarige en de 29-jarige. Allen zijn voor nader verhoor geboeid overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor op het bureau zijn de drie heengezonden. Proces-verbaal is opgemaakt.

Alcohol
EMMELOORD Maandagnacht hield de politie een 22-jarige Urker op de Moerasandijviestraat aan voor het rijden onder invloed van alcohol. Op het politiebureau blies hij 305 ug/l (0,69 promille). Hij is met een boete van 190 euro heengezonden. Deze automobilist mocht daarna twee uur niet rijden.

Omstander helpt bij onwelwording
LELYSTAD De politie kreeg maandagochtend een melding van een onwelwording op de Buizerdweg. Een oplettende voorbijganger had zich al over een 41-jarige Lelystedelinge die na een wespensteek onwel geworden was, ontfermd en had de hulpverleners gewaarschuwd. De GGD-ambulance bracht de vrouw voor behandeling naar het Zuiderzeeziekenhuis.