Provincie Limburg

Groen licht voor contourenbeleid Provincie Limburg

Raad van State stemt in met Streekplan Zuid-Limburg

GROEN LICHT VOOR CONTOURENBELEID PROVINCIE LIMBURG

Gedeputeerde Staten zijn verheugd over de positieve uitspraak van de Raad van State over de Partiële Streekplanherziening Openruimte en Bufferzonebeleid Zuid-Limburg. De Raad van State stemt in met de uitgangspunten voor het contourenbeleid én met de juridische status hiervan. Met deze uitspraak wordt een halt toegeroepen aan de verstedelijking van de 'open ruimte' van het Heuvelland, die door GS als zéér waardevol worden gevonden. Tegen deze contouren zijn in het kader van bestemmingsplannen géén verdere juridische procedures meer mogelijk.

Het Streekplan, waarin het contourenbeleid voor het eerst was opgenomen, werd op 17 december 1999 door Provinciale Staten vastgesteld. Zestig burgers en enkele gemeentebesturen hebben beroepen aangetekend bij de Raad van State. Op 17 juli 2002 heeft de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, na ruim twee en een half jaar, de lang verwachte uitspraak gedaan.

Streekplan

De Streekplanherziening heeft tot doel de zeer waardevolle 'open ruimte' van het Heuvelland Zuid-Limburg te vrijwaren van verdere verstedelijking. Daartoe zijn strak rond alle dorpen in het landelijk gebied ten zuiden van de lijn Geleen-Sittard maar met inbegrip van de gemeenten Schinnen en Onderbanken zogenoemde 'contouren' getrokken. Deze contouren moeten beschouwd worden als bebouwingsgrenzen, die niet overschreden mogen worden met nieuwe woningbouw en bedrijfsbebouwing. Deze contouren zijn bedoeld voor onbepaalde tijd.

Beleid

De Provincie Limburg is gestart met de voorbereidingen om ook in enkele andere Limburgse regio's, die beschermd moeten worden, het contourenbeleid toe te passen. Deze beleidsuitspraak is vastgelegd in het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL). De uitspraak van de Raad van State sterkt de Provincie in dit beleid.
23-7-2002 10:46