Gemeente Utrecht

PERSGESPREK COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

Dinsdag, 23 juli 2002, 16.00 uur

Perskamer 1.03, Stadhuis

Geannoteerde agenda naar aanleiding van de vergadering van het college van burgemeester en wethouders d.d. 23 juli 2002.


1. Recht van Initiatief: verkeersmaatregelen Prinses Irenelaan (Noordwest)

Bewoners aan de Prinses Irenelaan hebben in mei 2002 een voorstel ingediend voor de snelheidsbeperkende maatregelen in de Prinses Irenelaan om de verkeersveiligheid te verbeteren. Het gaat om verschillende verkeersdrempels, onder andere bij de oversteekplaats in de Irenelaan. Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag besloten het initiatiefvoorstel nader te laten onderzoeken door de wijkwethouder voor de wijk Noordwest. Dit is een gebruikelijke stap in de procedure. De wijkwethouder neemt binnen 8 weken een besluit na advies te hebben gevraagd aan de raadscommissie voor de wijk Noordwest. Het initiatiefvoorstel Prinses Irenelaan zal in een openbare vergadering van de raadscommissie voor de wijk worden behandeld.


2.
Jaarplan en -verslag Registratiecommissie Utrecht d.d. 27 mei 2002

Omgang met persoonsgegevens binnen gemeente Utrecht

Het college heeft besloten over een aantal weken overleg te voeren met de 'Registratiecommissie Utrecht' over de manier waarop de gemeente Utrecht de zorg voor privacy onder de nieuwe Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) het beste gestalte kan geven.

Sinds 1 september 2001 is de WBP van kracht, als opvolger van de Wet Persoons Registraties (WPR). De gemeente Utrecht gaat op het moment na of de verwerking van persoonsgegevens binnen de gemeente in overeenstemming is met de nieuwe wet (het 'WBP-project'). Indien dat nodig blijkt, worden er aanvullende maatregelen getroffen zodat de gemeente voldoet aan de regels op het gebied van privacyzorg.

In 1989 heeft het college van burgemeester en wethouders de 'Registratiecommissie Utrecht' ingesteld, bestaande uit externen. Deze commissie kreeg destijds als taak het college te adviseren over privacyvraagstukken, gerelateerd aan de toenmalige WPR. De registratiecommissie heeft onlangs het 'Jaarverslag 2001' en het 'Jaarplan 2002' ingediend bij het college. De registratiecommissie heeft daarbij voorstellen gedaan over de manier waarop zij de Gemeente Utrecht in de toekomst wil ondersteunen bij privacyvraagstukken. Tevens heeft de commissie gevraagd om overleg over deze voorstellen met b&w.

Het college antwoordt in een brief positief op dit verzoek om overleg. Het overleg vindt plaats op het moment dat het gemeentelijk WBP-project afgerond wordt, naar verwachting over een aantal weken. Op dat moment kunnen de voorstellen van de registratiecommissie worden bekeken in het licht van de toekomstvisie op gemeentebrede privacyzorg, die binnen het WBP-project ontwikkeld wordt.


3. Aanpassingen kruispunt Maliebaan - Nachtegaalstraat - Burg. Reigerstraat

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het kruispunt Maliebaan-Nachtegaalstraat-Burgemeester Reigerstraat aan te passen. De aanpassingen bestaan uit het aanleggen van linksafvakken op de Nachtegaalstraat en de Burgemeester Reigerstraat richting hoofdrijbaan Maliebaan. Daarnaast zullen aparte linksafvakken op de hoofdrijbaan van de Maliebaan richting Nachtegaalstraat en de Burgemeester Reigerstraat worden aangebracht en worden de linksafvakken op de parallelbanen van de Maliebaan verwijderd. Nu de HOV-bussen via de Biltstraat rijden, is het mogelijk het kruispunt definitief in te richten.

Aanleiding voor de aanpassingen vormen de verkeersproblemen op de parallelbanen van de Maliebaan. Aangezien het verkeer op de Burgemeester Reigerstraat en de Nachtegaalstraat niet meer van en naar de hoofdrijbaan van de Maliebaan kan rijden, rijdt het verkeer over de parallelbanen. Dit veroorzaakt overlast voor de omwonenden, zowel op het gebied van veiligheid als stank en geluid.

Voor het verkeer vanaf de Nachtegaalstraat is het al mogelijk linksaf naar de hoofdrijbaan van de Maliebaan te rijden. Dit als gevolg van de tijdelijke situatie waarin het HOV-busverkeer via de Maliebaan ging rijden. Omdat zowel op de hoofdrijbaan van de Maliebaan als op de Nachtegaalstraat en de Burgemeester Reigerstraat linksafvakken worden aangelegd, zijn de aparte linkasfvakken op de parallelbanen niet meer nodig. De ruimte die hierdoor vrij komt, wordt benut door het aanleggen van extra parkeerplaatsen en voor meer groen.

Deze aanpassingen zijn tot stand gekomen na intensief overleg met onder meer Bewoners Belangenvereniging Maliebaan en Omgeving en de ondernemersvereniging 'Het Fluwelen Handvat'.

De kosten van deze aanpassingen zijn geraamd op circa EUR 102.000. Het gemeentelijke budget van EUR 90.756,00 is niet toereikend. Om die reden zal bij het BRU om een subsidiebijdrage worden gevraagd.


4. Vervolgonderzoek naar toekomst Volksbuurtmuseum Wijk C
Het college heeft besloten verschillende varianten voor de toekomst van Volksbuurtmuseum Wijk C verder te onderzoeken, nu een eerste verkennend onderzoek ('quickscan') onvoldoende materiaal levert om een besluit te nemen over de subsidie op langere termijn. In afwachting daarvan blijft de subsidie voor het museum voor komend jaar gehandhaafd (EUR 92.000).

Een van die varianten is bijvoorbeeld het onderbrengen van het museum in een mogelijk te realiseren Historisch Museum of Centrum voor Volkscultuur. Het voortzetten van de subsidie in 2004 en daarna is afhankelijk van de uitkomst van het vervolgonderzoek.


5. Nieuwe bestedingen fonds Sociale Integratie: nieuwe leden externe beoordelingscommissie voor fonds Sociale Integratie

Het college van burgemeester en wethouders heeft, mede op advies van een externe beoordelingscommissie, besloten aan onderstaande initiatieven een subsidie toe te kennen uit het fonds Sociale Integratie.

De gemeente geeft subsidies uit het fonds Sociale Integratie aan organisaties en mensen die zich inzetten om van Utrecht hun eigen stad te maken. Jaarlijks is ruim EUR 900.000 beschikbaar voor vernieuwende, creatieve projecten die gericht zijn op de leefbaarheid in de wijken en het samenleven van mensen uit verschillende culturen.

Aanvrager: Marokkaanse Ouderraad Kanaleneiland

Initiatief: studiedag en bijkomende kosten ten behoeve van opvoedingscursus

Toegekend bedrag: EUR 3.414,10

De studiedag is een vervolgactiviteit op de door het fonds Sociale Integratie reeds gesubsidieerde acht bijeenkomsten in het kader van de opvoedingscursus voor Marokkaanse ouders in Kanaleneiland. Voor de opvoedcursus zelf is reeds subsidie beschikbaar gesteld.

Aanvrager: Stichting AFU ALA

Initiatief: Ketti Kotti Aleke - dag

Toegekend bedrag: EUR 2.683

In het teken van de afschaffing van de slavernij organiseert de stichting Afu Ala jaarlijks een Ketti Kotti - Alekedag. Dit jaar wordt het een culturele, muzikale en sportieve dag die samen met de Stichting Mu en Lombok Voetbalt wordt voorbereid.

Aanvrager: PORTES

Initiatief: Wijkgebonden laagdrempelige opvang

Toegekend bedrag: EUR 36.863 (voor een locatie)

De aanvraag wordt gedaan door een samenwerkingsverband van Portes, Cumulus en Altrecht (RIDA MUW) en betreft een project voor wijkgebonden laagdrempelige opvang voor kwetsbare groepen in Overvecht, Lunetten en Hoograven.Het gaat binnen de initiatieven nadrukkelijk om burgers met een psychische handicap een plek te laten vinden in hun eigen wijk. Elders, met name in Amsterdam en Zoetermeer, zijn hiermee positieve ervaringen opgedaan. De start van een pilot laagdrempelige dagopvang in Overvecht wordt door het college voldoende geacht om ervaringen mee op te doen.

De voorgestelde activiteiten maken deel uit van MaatschappelijkSteunSysteem (MSS). Het MSS is erop gericht om voorzieningen en organisaties in de stad verantwoordelijkheid te laten nemen voor burgers met een psychische handicap op de terreinen: gevarieerd wonen; begeleid leren en werken; herstelgerichte hulp; (toegang tot) informatie; sociale contacten.

aanvrager: PORTES

initiatief: Moedercentrum Hoograven

toegekend bedrag: EUR 40.000 per jaar, totaal EUR 80.000

Portes doet namens de initiatiefneemsters een subsidieverzoek bij het fonds Sociale Integratie voor de start van een Moedercentrum in Hoograven. Het initiatief is voortgekomen uit het werken met vluchtelingenvrouwen. Het concept Moedercentrum gaat uit van de kracht van moeders / vrouwen zelf om elkaar te ondersteunen in de verbetering van hun eigen situatie en van de samenleving waarin zij functioneren. Zij doen dat in volledig eigen beheer; kinderen horen daar vanzelfsprekend en nadrukkelijk bij. Het concept wordt ondersteund door het Landelijk Centrum Opbouwwerk (LCO). In Den Haag is het speerpunt in de sociale activering en een uitstekend middel gebleken om verdraagzaamheid te verbeteren.

Het college benoemt voor een periode van drie jaar als nieuw lid in de externe beoordelingcommissie voor het fonds Sociale Integratie:
* Mevrouw F. Azrar. Mevrouw Fadua Azrar heeft een sociaal juridische en agogische achtergrond. Zij is deskundig op het terrein van Jeugd, in het bijzonder in relatie tot het strafrecht. Daarnaast op de onderwerpen Interculturalisatie / Diversiteit, Welzijn en Zorg. Zij is werkzaam bij een instituut voor multiculturele ontwikkeling. Zij is speciaal geïnteresseerd in de Amazigh-cultuur. Haar netwerken liggen met name op het gebied van Jeugdbeleid en zorg, verenigingsleven van jongeren en in de culturele sfeer.


* Mevrouw R. Elgarbi. Mevrouw Radia Elgarbi heeft een ondernemersachtergrond. Zij heeft een opleiding in de Kunsten en is daarin als ontwerpster werkzaam geweest. Haar huidige werksfeer betreft de relatie tussen Architectuur, Participatie en Communicatie. Momenteel vervult zij vooral adviesfuncties bij het begeleiden van woningbouwprocessen, in het bijzonder vanuit intercultureel perspectief. Ook adviseert zij hierover diverse organisaties. Haar netwerken bevinden zich met name in de wereld van de bouw en aan de bouw gerelateerde organisaties. Zij heeft een speciale interesse in vormgevingsvraagstukken vanuit het perspectief van participatie van gebruikers.

Deze leden zijn herbenoembaar voor nog een periode van drie jaar.


6. Velvergunning ten behoeve van station Utrecht-West
Vijftig bomen, voornamelijk essen en berken, aan de Hof ter Weideweg kunnen worden geveld om de aanleg van het tijdelijk station Utrecht-West in Leidsche Rijn mogelijk te maken, zo heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Tot 2007 wordt gebouwd aan de noordelijke stadas en de verbreding van het spoor. De bomen staan op een plek waar het tracé wordt uitgebreid en het tijdelijk station komt. Het college stemt in om met het vellen van de bomen te beginnen één dag na publicatie, omdat direct hierna begonnen kan worden met de bouw van het tijdelijk station.


7. Geen nieuwe fietsroute Seychellen (Lunetten)
Het college ziet af van de aanleg van een nieuwe fietsroute over het onverharde pad in de groenstrook ten zuiden van de Seychellen. Met dit pad zou het ontbrekende deel van de fietsroute tussen de kruising Seychellen-Galapogos en de Oude Liesboschweg zijn opgevuld. Uit de inspraakprocedure bleek echter dat bewoners sterk verdeeld waren en een meerderheid tegen de aanleg van het fietspad was. In de raadscommissie voor Economische Zaken en Verkeer van 14 november 2000 werd geopteerd voor een fietsroute over het woonerf Seychellen in plaats van een fietsroute over het onverharde pad in de groenstrook. Het college heeft die optie overgenomen.

Wel wil het college een andere gedeelte van de fietsroute veiliger maken. Het gaat om het fietspad dat na de Seychellen overgaat in de Oude Liesboschweg. Daar staat een slagboom om de hoge snelheid van bromfietsers te remmen. Omdat dit gevaarlijke situaties oplevert, is het plan om hier twee bromfietsdrempels aan te leggen. Dergelijke drempels zijn nieuw in de gemeente Utrecht, vandaar dat eerst onderzoek wordt gedaan naar de effectiviteit en beheer van deze drempels. Met het onderzoek, de eventuele aanleg van de bromfietsdrempels en verwijderen van de slagboom is EUR 32.000,= gemoeid.


8. Herijking aanpak overlast verslaafden in Stationsgebied
De overlast van verslaafden in het gebied rond Hoog Catharijne en het Stationsgebied moet verder worden teruggedrongen. Daarom heeft het college extra maatregelen genomen om de leefbaarheid en de veiligheid in het gebied te vergroten. De gemeente kiest voor een tweesporenbeleid: de leefomstandigheden van verslaafde daklozen verbeteren en tegelijkertijd de overlast van de groep verminderen. Het college schrijft dit in een brief aan de raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkelingen en Volksgezondheid .

Maatregelen

Eerder genomen maatregelen hebben een positief effect gehad. Er is echter nog steeds sprake van overlast, vooral van een groep verslaafde daklozen. Een aantal van hen houdt zich in de zomer op op het Smakkelaarsveld. Deze situatie is aanleiding om extra maatregelen te treffen. Dat gebeurt in samenwerking tussen alle partijen in het gebied, zowel publieke als private partners (NS, Cório, Jaarbeurs, ondernemers in en rond Hoog Catharijne, politie, justitie en gemeente). Inmiddels zijn afspraken gemaakt over de volgende te nemen maatregelen:


- Het bezoek van de gebruiksruimte 'De Stek' wordt gestimuleerd, zodat verslaafden zich minder in de openbare ruimte ophouden en daar drugs gebruiken. Dit gebeurt door gerichter politieoptreden in combinatie met het werk van de 'zorgmakelaars'. Dit zijn zorgverleners die verslaafden op straat aanspreken en hen naar de zorgvoorzieningen leiden. De druk op verslaafden om gebruik te maken van de gebruiksruimten is daarmee toegenomen en niet-Utrechtse verslaafden trekken de stad uit.


- Strenger 'voordeurbeleid' bij het Inloopcentrum Hoog Catharijne (eind 2002). Het IHC vangt niet langer verslaafden op die elders terecht kunnen (bijvoorbeeld in De Stek) of die geen binding hebben met Utrecht. Hierdoor worden daklozen van buiten de stad ontmoedigd om naar Utrecht te komen. Alle dakloze Utrechtse verslaafden hebben inmiddels een pasje voor een gebruiksruimte.


- Verstrekking van methadon in gebruiksruimten.

- Ombouwen van spuitruimte in De Stek tot rookruimte.

- Onderzoek naar tijdelijke nachtopvang in het Stationsgebied (vooruitlopend op de opening van overige woonvoorzieningen, de zgn. hostels).


- Het cameratoezicht in Hoog Catharijne, Centraal Station en op het Jaarbeursterrein wordt verbeterd. Koppeling van de verschillende camerasystemen wordt onderzocht.

Meting resultaten

NS, Cório, ondernemers, politie, justitie en gemeente hebben in de afgelopen intensief samengewerkt bij het aanpakken van de overlast. Het college van b en w heeft gesprekken gevoerd met bewoners en ondernemers. Er is nu een gebiedsmanager Hoog
Catharijne/Stationsgebied die hierin een spilfunctie vervult. Er is veel vooruitgang geboekt sinds de Stationsdwarsstraat (de 'Tunnel') in september 2001 gesloten werd. De levensomstandigheden van verslaafden zijn verbeterd met de komst van de drie gebruiksruimten, de opening van de eerste woonvoorziening voor verslaafde daklozen (op de Sartreweg) en de langere openingstijden van Inloopcentrum Hoog Catharijne (IHC). Uit onderzoek blijkt dat het verbeteren van de levensomstandigheden voorwaarde is voor het terugdringen van overlast. Door de vaste reinigings- en herstelploeg is het gebied aanmerkelijk schoner geworden. Fietswrakken worden verwijderd en de straatverlichting is verbeterd. Het politietoezicht is verscherpt. Sinds 1 juli 2002 kunnen notoire overlastveroorzakers een verblijfsverbod krijgen.

Er wordt onderzoek gedaan naar de beleving van veiligheid en leefbaarheid in het gebied. Op basis daarvan kan worden vastgesteld of de overlast van drugsgebruikers daadwerkelijk afneemt. Het onderzoek volgt op een nulmeting van juni/juli 2001. Resultaten van de volgende meting zijn in september 2002 bekend. Op basis van de resultaten wordt een Veiligheidsplan geschreven voor de komende 3 à 4 jaar. Het effect van de maatregelen wordt permanent gevolgd, zonodig volgt aanpassing van de aanpak.


9. Geld voor Kindercluster Waterwin

Het college van burgemeester en wethouders zal de raad voorstellen om een uitvoeringskrediet van EUR 10.545.359,- beschikbaar te stellen voor de bouw van kindercluster Waterwin in Leidsche Rijn. Kindercluster Waterwin biedt huisvesting aan twee 16-klassige basisscholen (openbaar en katholiek), een vrijetijdscentrum, een peuterspeelzaal, een sportzaal, een ruimte voor het Utrechts Centrum voor de Kunsten en een vestiging van de gemeentebibliotheek. Ook zal bij het kindercluster een kunstgrasveld worden aangelegd, als onderdeel van sportvoorzieningen die verspreid over het delegebeid Terwijde zullen worden aangelegd. Uitgangspunt voor de bouw van Het kindercluster is het Forumconcept.

Volgens planning zal de bouw eind dit jaar kunnen beginnen en zal het gebouw in het voorjaar 2004 worden opgeleverd.

Utrecht, 23 juli 2002