Ingezonden persbericht

PERSBERICHT 22 juli 2002

Uniek Nederlands initiatief voor dieren en mensen in Kenia


APELDOORN De in Apeldoorn gevestigde stichting "WildLife Care International (WLCI)" heeft een uniek project gestart voor het helpen van de wilde dieren in Kenia. De stichting gaat vermindering van de populaties van olifanten, leeuwen en vele andere diersoorten tegen door hulp te bieden aan de lokale bevolking.


Er zijn te weinig organisaties die zich richten op het verbeteren van de armoedige leefomstandigheden van de lokale bevolking om zo de bedreigde dieren te beschermen. WildLife Care International (WLCI) heeft daarom onlangs besloten een crisisgebied in Kenia te adopteren en te beginnen met het bieden van hulp aan de mensen in die regio.

Taita is een district van 1700 vierkante kilometer, dat precies tussen twee van Kenia's grootste wildparken ligt en waar meer dan een kwart miljoen mensen leven. Deze mensen hebben niet veel meer om van te leven, dan datgene wat zij op hun eigen veldjes aan gewassen verbouwen. In dit immense gebied dat qua hoogteverschillen lijkt op Zwitserland bevinden zich slechts drie "gezondheidscentra" die beschikken over een paar schappen met zalfjes en andere medicijnen voor het helpen van de totale bevolking.

Als gevolg van de wildlife-conflicten tussen dieren en mensen en de grote armoede worden veel mensen ziek en is de sterfte hoog. Zieke mensen worden vaak per kruiwagen over tientallen kilometers door dit onherbergzame gebied vervoerd: een trip die dikwijls enkele dagen in beslag neemt. In het beste geval is toestand van de patiënt bij aankomst aanzienlijk verergerd. Maar in het slechtste geval kan de duwer van de kruiwagen halverwege terug, omdat de patiënt reeds is overleden.

Ter voorbereiding van een reeks projecten heeft WLCI terplekke een studie uitgevoerd om een inventarisatie van de meest dringende behoeften te maken, om adequate hulp te kunnen bieden aan Taita. Uit dit onderzoek is gebleken dat dringend acht ambulances in het district benodigd zijn. Na enig speurwerk heeft zij een acht-tal vierwiel aangedreven ambulances gevonden bij de Domeinen in Soesterberg.

Deze ambulances moeten worden aangeschaft, opgeknapt en naar het gebied worden verscheept. Voor de werving van de fondsen heeft WLCI een donatie- en adoptieplan in het leven geroepen voor bedrijven, scholen en particulieren. Vanzelfsprekend kunnen fiscaal aftrekbare donaties worden gedaan aan de stichting, maar om snel te kunnen handelen biedt WLCI ook de mogelijkheid om hele voertuigen te "adopteren". In ruil daarvoor krijgen "adoptie-ouders" hun logo op de ambulance, een adoptiecertificaat en een paar exclusieve foto's van de ambulance. Tevens krijgen zij exposure in de media (internet, kranten in (inter)nationale tv-zenders) en worden zij op de hoogte gehouden van de voortgang van het project.

De planning van WildLife Care International is om in de eerste week van augustus de laatste ambulances bij de Domeinen op te kunnen halen, want er zijn er reeds enkele geadopteerd. Vervolgens worden de voertuigen technisch geïnspecteerd en waar nodig opgeknapt, waarna zij netjes wit worden geschilderd en voorzien van een rood kruis en het logo van de "adoptie-ouder".

Via diverse kanalen wordt er op dit moment reeds gewerkt aan het realiseren van het vervoer van de ambulances naar Kenia, zodat deze eind september in bijzijn van de president van Kenia zijn minister van Buitenlandse Zaken aan de Taita kunnen worden overhandigd.

Voor meer informatie: http://www.wlci.org/