D66

Wervingsstop agenten onbegrijpelijk

Politie en justitie

Boris Dittrich

23-07-2002 - Wie onlangs in Amsterdam naar een baan bij de politie solliciteerde kreeg te horen dat rekening moest worden gehouden dat men niet zou worden aangenomen. Reden is dat het nieuwe kabinet volgens het politiecorps geen duidelijkheid geeft over de vraag óf er nieuwe agenten bij mogen komen. Boris Dittrich stelde schriftelijke vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris van Openbare Orde en Veiligheid.

Schriftelijke vragen van Boris Dittrich aan de minister van Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris van Openbare Orde en Veiligheid over het stoppen van werven van politie-agenten in Amsterdam-Amstelland


1. Klopt het dat de verkiezingsprogrammas van CDA, LPF en VVD elk duizenden extra politie-agenten in het vooruitzicht stellen om de veiligheid in Nederland te vergroten?


2. Hoe verhoudt zich die verkiezingsbelofte met de passage uit het regeerakkoord, waaruit blijkt dat de veiligheid in Nederland vergroot moet worden, maar waarin geen concrete uitbreiding van het aantal politie-agenten wordt genoemd?


3. Hoe reageert u op de bekendmaking van het politiekorps Amsterdam-Amstelland dat het vierhonderd sollicitanten voor politie-agent een brief heeft geschreven, waarin hen bericht wordt dat zij er rekening mee moeten houden dat ze niet zullen worden aangenomen, omdat het onduidelijk is of de regering extra agenten zal willen aantrekken? *


4. Welke gevolgen zal het schrijven van deze brief hebben voor het animo van de sollicitanten om nog bij de politie te willen werken? Wordt de onzekerheid bij het politiekorps en bij de sollicitanten niet in de hand gewerkt door het breken van de verkiezingsbelofte over het aantrekken van extra politie-agenten?


5. Bent u bereid geld uit te trekken om er voor te zorgen dat de vierhonderd sollicitanten kunnen worden aangenomen, indien zij door de sollicitatieprocedure komen?


6. Kunt u aangeven hoeveel financiële ruimte het kabinet zal maken om extra politie-agenten aan te trekken en met ingang van welke datum zij hun opleiding kunnen beginnen?


7. Mocht het kabinet geen financiële ruimte maken om extra politie-agenten aan te trekken, wat betekent dit dan voor de veiligheid in Nederland?


* Het Parool, zaterdag 20 juli 2002