European Commission

EO/02/22 23 juli 2002

Ombudsman bekritiseert Commissie voor behandeling Griekse Milieu klacht

De Europese Ombudsman, Jacob Söderman, heeft de Europese Commissie bekritiseert voor haar behandeling van een klacht betreffende een aangeklaagde inbreuk op het EU milieurecht door de Griekse overheden. Dit is het resultaat van een lang onderzoek dat tevens een inspectie van een groot aantal documenten in de gebouwen van het DG Milieu omvatte.

Uit het onderzoek van de Ombudsman bleek dat de Commissie :
* klaagster verkeerd had geïnformeerd en fundamentele informatie voor de klaagster had achter gehouden;

* verkeerd was in haar beoordeling dat de Richtlijn in kwestie(1) niet van toepassing was op het geval;

* had nagelaten ervoor te zorgen dat de zaak onpartijdig en correct werd behandeld. Een hoge Commissie ambtenaar die zeer nauw betrokken was in de beslissing om de zaak te sluiten was benoemd geweest tot adviseur voor Europese zaken van de Voorzitter van een Griekse politieke partij en had een partijbijeenkomst bijgewoond in de betreffende regio, waar hij een voordracht gaf over EU milieuwetgeving. De Ombudsman oordeelde dat het moeilijk zou zijn voor om het even welke burger om in die omstandigheden niet te twijfelen aan de onpartijdigheid van het optreden van de Commissie als hoedster van het Verdrag.

De Ombudsman concludeerde zijn onderzoek met een verwijzing naar de recente Mededeling van de Commissie over de relaties met de klager in inbreukprocedures. Hij zei dat hij voorziet dat de "regels opgenomen in deze Mededeling (), correct toegepast en gecontroleerd, zullen verhinderen dat gevallen van wanbeheer zoals in deze zaak zullen voorvallen in de toekomst".

Achtergrond

De initiële klacht werd bij de Commissie ingediend in juli 1995 door 24 inwoners van de gemeente Parga, een Grieks dorp in de prefectuur van Preveza. Ze klaagden aan dat de Griekse overheden Richtlijn 85/337/EEG niet hadden nageleefd met betrekking tot het bouwen van een biologische zuiveringsinstallatie en een riolering in hun dorp. De Commissie sloot de zaak in 1999 bewerende dat de Richtlijn niet van toepassing was op het project. Maar gezien dat de Commissie zowel in 1997 als in 1998 had gezegd dat er een inbreuk was op de Richtlijn en dat de EU-subsidie aan het project diende te worden opgeschort, vroeg één van de originele klagers de Ombudsman een onderzoek in te stellen.

Het besluit van de Ombudsman kan gevonden worden op het Internet op het volgende adres :

http://www.euro-ombudsman.eu.int/decision/en/991288.htm

Voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met de heer Olivier Verheecke,

Hoofdadviseur Juridische Zaken, tel : 00 32 2 284 20 03

(1)
Richtlijn 85/337/EEG van de Raad van 27 juni 1985 betreffende de milieu-effectbeoordeling van bepaalde openbare en particuliere projecten, PB 1985 L 175/40.