Gemeente Doorn


Handhaving overhangende beplanting

Jaarlijks wordt de gemeente geconfronteerd met het feit dat als gevolg van overhangende beplanting vanuit particuliere tuinen, gevaar of hinder ontstaat voor weggebruikers. Op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan de gemeente hier tegen optreden. Met ingang van 1 september a.s. gaat de gemeente een andere systematiek toepassen om de problemen ten aanzien van overhangend groen in de hand te houden.

Gele en rode kaart
Wanneer door de wijkbeheerder overhangend groen wordt geconstateerd dat gevaar of overlast veroorzaakt, wordt de eigenaar van de tuin aangeschreven door middel van een gele kaart. In deze aanschrijving wordt de eigenaar vriendelijk verzocht de beplanting binnen 14 dagen in voldoende mate te snoeien.
Als bij controle blijkt dat niet aan het verzoek is voldaan, krijgt de eigenaar een aanschrijving door middel van een rode kaart. Opnieuw wordt de eigenaar in de gelegenheid gesteld de beplanting binnen 14 dagen in voldoende mate te snoeien.
Wanneer opnieuw geen gehoor wordt gegeven aan de oproep, wordt bestuursdwang toegepast.

Bestuursdwang
In artikel 5:21 van de Algemene wet bestuursrecht is het begrip bestuursdwang als volgt omschreven:
"het door feitelijk handelen door of vanwege een bestuursorgaan optreden tegen hetgeen in strijd met bij of krachtens enig wettelijk voorschrift gestelde verplichtingen is of wordt gedaan, gehouden of nagelaten". Daarbij is het mogelijk om de kosten die met bestuursdwang gepaard gaan te verhalen op de overtreder (artikel 5:25 Awb).

Onder bestuursdwang wordt dus verstaan de bevoegdheid van een overheidsorgaan (in dit geval de gemeente) om op kosten van de overtreder daadwerkelijk een (door overtreding van voorschriften) ontstane illegale situatie op te heffen. In dit geval is sprake van overtreding van artikel 2.1.6.3. van de Algemene Plaatselijke Verordening Doorn 1998, waarin staat dat het verboden is beplanting aan te brengen of te hebben op zodanige wijze dat aan het wegverkeer het vrije uitzicht wordt belemmerd of daarvoor op andere wijze hinder of gevaar oplevert.

Vervolgprocedure
Wanneer tijdens controle blijkt dat, ondanks de twee aanschrijvingen, opnieuw niet aan het verzoek is voldaan, wordt het college van B&W voorgesteld bestuursdwang toe te passen. Het collegebesluit wordt vervolgens door middel van een brief (bestuursdwangaanschrijving) toegezonden naar de betrokkene. Voor de laatste keer wordt de betrokkene in de gelegenheid gesteld, de beplanting binnen de gestelde termijn in voldoende mate te snoeien.
Als blijkt dat na de gestelde termijn weer niet voldaan is aan de oproep, dan wordt de beplanting in opdracht van de gemeente gesnoeid. De kosten die hiermee gemoeid zijn, zullen bij de betrokken eigenaar worden verhaald.

Uiteraard gaan wij ervan uit dat men het niet zover zal laten komen en dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid hierin neemt.