Artis

Amsterdam, 23 juli 2002

Persbericht

Siciliaans dwergezeltje geboren in Artis

Op het 'Kamelenveld' van Artis huppelt sinds een week een nieuwe bewoner; Wesley een Siciliaans dwergezeltje.

Ezels zijn zeker niet dom, maar dapper en sterk. Ook stellen ze weinig eisen aan hun voedsel en zijn ze tegen veel ziektes bestand. Vandaar dat ezels al sinds mensenheugenis ideale huisdieren zijn. Al meer dan 6000 jaar geleden werd in Egypte de huisezel gefokt uit de wilde ezel. Vanuit het Midden-Oosten kwam de huisezel in Zuid-Europa terecht waar de Grieken en Romeinen hem gebruikten als last- en offerdier.

Uit de oer huisezel heeft de mens veel verschillende rassen gefokt, waaronder de dwergezel. Dwergezeltjes worden maximaal 90 centimeter hoog en komen van oorsprong uit Sicilië en Sardinië.

Op Sicilië worden ezeltjes nog gehouden voor hun melk. Baby's met voedselallergie verdragen de melk beter. Nog niet zo lang geleden kwamen er in Amsterdam nog ezelinnen langs de deur, zodat de kinderen de gezonde verse ezelinnenmelk konden drinken. Er bestaat ook een stamboek voor hen en Wesley is daar al in bijgeschreven. De dwergezel is tegenwoordig echt een ezeltje voor de liefhebber.

Wesley is ook naar een liefhebber vernoemd. Tijdens het 'Kinderbeestfeest', de speciale avond voor zieke kinderen in Artis afgelopen 7 juni, was een bezoekertje helemaal weg van de toen zwangere moederezel Arabella. Omdat dat jongetje Wesley heette, werd het ezeltje bij de geboorte naar hem vernoemd.

Wesley is prachtig zwart van kleur met een witte neus. Hij is ongeveer 30 centimeter hoog en huppelt elke dag al enkele uren vrolijk op het Kamelenveld. De andere bewoners van het Kamelenveld moeten af en toe nog wennen aan z'n veulenachtig gedrag.


---