TNT Post Groep NV

TPG gaat Michelin-distributiecentra in de Verenigde Staten en Canada beheren

23 juli 2002

Michelin Noord-Amerika heeft een zesjarig contract getekend met het toonaangevende post-, express- en logistieke bedrijf TPG N.V. voor het beheer van het bandendistributienetwerk van Michelin in de Verenigde Staten en Canada. Deze overeenkomst, die gesloten is door de business unit TNT Logistics Noord Amerika, heeft een waarde van meerdere miljoenen dollars en bouwt voort op de succesvolle relatie met Michelin. Deze is in 1995 begonnen met de levering door TNT Logistics van logistieke diensten met toegevoegde waarde aan de vestigingen van de Michelin Groep in het Verenigd Koninkrijk.

TNT neemt het beheer over van het netwerk van Michelin Noord-Amerika, dat bestaat uit distributiecentra in 18 locaties in de Verenigde Staten en Canada met een totale oppervlakte van ongeveer 650.000 m². Naar verwachting zullen de werkzaamheden in de week van 5 augustus 2002 van start gaan. De distributie van Michelin Noord-Amerika in Mexico is al uitbesteed aan verschillende leveranciers.

"Deze overeenkomst is een voortzetting van onze strategische inzet om onze operationele kosten te verlagen en tegelijkertijd de dienstverlening voor onze klanten te verbeteren", aldus Jim Micali, Chairman & President van Michelin Noord-Amerika. "Met deze overeenkomst kunnen wij ons beter richten op onze kernactiviteit, de fabricage van banden, aangezien TNT ons logistieke diensten van wereldklasse gaat leveren."

Michelin Noord-Amerika heeft op 10 september 2001 aangekondigd haar kostenefficiency te zullen verbeteren door jaarlijks $ 200 miljoen te besparen op de bedrijfskosten en daarnaast 2.000 arbeidsplaatsen te schrappen tot eind 2003. De verwachte financiële voordelen die het contract met TNT zal opleveren, waren in deze aankondiging nog niet meegerekend.

"Deze overeenkomst is het resultaat van hard werken en van het commitment van beide bedrijven om via dit unieke project aanzienlijke voordelen te realiseren voor beide partijen", aldus Dave Kulik, president & CEO van TNT Logistics Noord-Amerika, de divisie die het distributienetwerk gaat beheren. "In omvang en reikwijdte is dit het grootste contract dat ooit door TNT Logistics Noord-Amerika is gesloten. Ook is het een belangrijke kans voor Michelin om de efficiency van het gehele netwerk te vergroten via outsourcing aan een organisatie met een bewezen expertise op het gebied van supply chain management."

In het kader van de overeenkomst zal TNT Logistics investeren in bepaalde bedrijfsmiddelen en gekwalificeerde medewerkers van het Michelin-netwerk in de Verenigde Staten (450 medewerkers) en Canada (150 medewerkers) overnemen. TNT zal bovendien gedurende de looptijd van het contract investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen en nieuwe informatietechnologie om de processen te stroomlijnen en de service aan de klanten te verbeteren. Hoewel de financiële details van het contract niet openbaar zijn gemaakt, heeft Michelin aangegeven mogelijk een kapitaalwinst van ongeveer $ 26 miljoen te zullen realiseren uit de verkoop van bepaalde distributiecentra aan een Joint Venture beheerd door de Lexington Corporation Properties Trust.

"TNT Logistics is trots op dit belangrijke contract om aan Michelin onze expertise op het gebied van supply chain management te leveren, en daarmee het distributienetwerk van Michelin in de Verenigde Staten en Canada verder te verbeteren," aldus Roberto Rossi, Group Managing Director voor TNT Logistics en lid van Raad van Bestuur van TPG. "Deze relatie met een toonaangevend bedrijf betekent een verdere versterking van onze activiteiten in deze belangrijke sector en van onze aanwezigheid in Noord-Amerika."

Over Michelin Noord-Amerika
Michelin produceert en verkoopt banden voor elk type voertuig zoals vliegtuigen, personenauto's, fietsen, grondverzet- en landbouwmachines, zware vrachtwagens, motorfietsen en het ruimteveer. Daarnaast geeft het bedrijf reisgidsen, kaarten en atlassen uit van Europa, Azië, Afrika en Noord-Amerika. Het hoofdkantoor van Michelin Noord-Amerika bevindt zich in Greenville, S.C. Het bedrijf heeft 26.500 medewerkers en beschikt over 23 productie-eenheden op 19 locaties.

Over TPG N.V. en TNT Logistics Noord-Amerika
TPG N.V. verleent wereldwijd, onder de twee merknamen TNT en Koninklijke TPG Post, een breed scala aan post-, express- en logistieke diensten. De onderneming heeft ruim 141.000 medewerkers in 59 landen en is in meer dan 200 landen actief. De omzet in 2001 bedroeg ¤ 11,2 miljard. TPG N.V. is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, New York, Londen en Frankfurt.

TNT Logistics, een divisie van TPG, is met meer dan 32,000 medewerkers actief in 35 landen en heeft in totaal ruim 5,3 miljoen m² opslagruimte in beheer. TNT Logistics boekte in 2001 een omzet van ¤ 3,1 miljard.

TNT Logistics Noord-Amerika geldt als één van 's werelds toonaangevende leveranciers van logistieke diensten met toegevoegde waarde en maatwerkoplossingen voor Fortune 500 bedrijven in de automobielsector, de bandensector, de detailhandel, de elektronica, de nutsbedrijven, de telecommunicatiesector, de
consumptiegoederenindustrie, de zware industrie en de spoorwegen. Het hoofdkantoor van TNT Logistics Noord-Amerika bevindt zich in Jacksonville, Florida. Het bedrijf beschikt over meer dan 208 vestigingen in de Verenigde Staten, Canada en Mexico en biedt via TNT Logistics wereldwijde dekking. TNT Logistics Noord-Amerika is bereikbaar in Jacksonville via telefoonnummer 904-928-1400 en via de website www.tntlogistics.com.