Gemeente Katwijk


* Onderzoek naar advisering en besluitvorming over klimaatbeheersingssysteem


---

Onderzoek naar advisering en besluitvorming over klimaatbeheersingssysteem

Katwijk, 23 juli 2002

In de raadsvergadering van donderdag 18 juli heeft de gemeenteraad van Katwijk definitief besloten een onderzoek in te stellen naar de advisering en de besluitvorming over het klimaatbeheersingssysteem van het nieuwe gemeentehuis. In mei had de gemeenteraad reeds aangegeven twijfels over deze kwestie te hebben en zijn instemming onthouden aan het collegevoorstel om als eerste stap 415.000 uit te geven aan verbeteringen. De afgelopen drie jaar heeft de klimaatbeheersing in het nieuw opgeleverde deel van het gemeentehuis tot tal van klachten en irritaties geleid.

De onderzoekscommissie heeft tot taak de volgende vijf vragen te beantwoorden en dit in een schriftelijk verslag aan de raad te rapporteren:

1. Hoe zijn advisering en besluitvorming rondom de eerste planfase van de nieuwbouw van het gemeentehuis door de raadscommissie Nieuwbouw gemeentehuis en het college verlopen mbt de bezuiniging op de klimaatbeheersing en welk effect heeft het beschikbaar stellen van een beperkter krediet voor de nieuwbouw ( f 28 miljoen) dan de eerste globale kostenraming (ruim f 40 miljoen) gehad op het klimaatbeheersingssysteem?

2. Hoe zijn advisering en besluitvorming rondom de aanschaf van het koudeopslagsysteem voor de nieuwbouw verlopen?
3. Hoe zijn advisering en besluitvorming rondom de aanschaf van de koelmachine in juni 2001 (als onderdeel van de definitieve oplossing) verlopen?

4. Hoe zijn advisering en besluitvorming rondom het in mei 2002 aangeboden voorstel voor de gefaseerde definitieve klimaatbeheersingsmaatregelen verlopen?

5. Welke lessen zijn te trekken uit de advisering en de besluitvorming en welke aanbevelingen zijn er te geven voor de aanpak van toekomstige grote projecten?

De commissie die het besluit tot het onderzoek heeft voorbereid, adviseert het onderzoek in november af te ronden. De onderzoekscommissie Klimaatbeheersingssysteem bestaat uit vijf raadsleden: de heer C. Verdoes (VVD) (voorzitter), de heer ir. K.J. van der Bent (ChristenUnie), de heer G.H.A. Bol (Gemeentebelangen), de heer W.M. de Jong (CDA) en de heer ing. H.A. Klok (SGP).

Het onderzoek zal plaatsvinden op basis van artikelen 2 tot en met 4 van de "Verordening regelende het onderzoek door de raad 2002", met verlening door de raad aan de commissie van de bevoegdheid om tijdens dit onderzoek artikelen 5 tot en met 10 van deze verordening eveneens te gebruiken (onderzoek, met enquêterecht). Dit betekent dat de onderzoeks-commissie op basis van vrijwilligheid medewerking zal vragen, maar zodra dit onvoldoende resultaten biedt, voor (gewezen) bestuurders en (gewezen) ambtenaren over kan gaan op de verplichting om mee te werken.