---

Ministerie van Defensie



---

Marechaussee houdt zeven mensen aan

23-07-2002

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol heeft vandaag (23 juli) bekend vorige week in twee verschillende zaken in totaal zeven personen aangehouden te hebben. Vijf worden verdacht van oplichting en twee van diefstal met geweld.

De oplichtingszaak kwam aan het licht nadat een persoon zich had gemeld die dacht 40 kilo goudstof te hebben gekocht. Dit bleek echter geen goudstof te zijn. Onder leiding van het Openbaar Ministerie in Haarlem startte de Koninklijke Marechaussee een onderzoek waarna vijf personen werden aangehouden op verdenking van oplichting omdat het verkochte mengsel bestond uit ijzer met koper. De vijf verdachten, te weten vijf Ghanezen (waarvan drie woonachtig in Nederland en twee in Accra) variërend in de leeftijd van 28 tot 44 jaar, zitten nog steeds in bewaring. Het arrestatie- en het observatieteam van de Koninklijke Marechaussee Schiphol zijn tijdens de aanhoudingen ingezet.

Afgelopen vrijdag (19 juli) heeft de marechaussee op Schiphol ook twee personen aangehouden op verdenking van diefstal met geweld. Het gaat om een 32-jarige en een 37-jarige man, beiden woonachtig in Amsterdam. Zij behoorden tot een groep van ruim tien personen die in de aankomsthal van de luchthaven met elkaar in conflict kwamen over een koffer. Nadat de marechaussee bij de ruziënde mensen aankwam, vloog de groep uiteen. De koffer waar het om ging, werd in beslag genomen en bleek tien kilo cocaïne te bevatten. De Koninklijke Marechaussee onderzoekt de zaak onder leiding van het Openbaar Ministerie Haarlem, de verdachten zitten in bewaring.