Skatebond Nederland


Europese Kampioenschappen baan en weg
20 juli t/m 3 augustus - Grenade sur Garonne / Valence d'Agen

23 juli 2002

EK skeeleren: Jeugd kan successtory niet voortzetten

Na het medaillesucces van gisteren stond er vandaag wederom een discipline met mogelijkheden op het programma, te weten de 10.000 meter aflossing. Jan van Loon (Haule), Roy Boeve (Kampen) en Sjoerd Huisman (Andijk) waren er erg op gebrand om goed voor de dag te komen. "Het was erg jammer", aldus een enigszins teleurgestelde bondscoach Tjeuke Horsten, "de jongens namen met de ploegen uit Italië, Frankrijk, België en Duitsland een voorsprong op de rest van het veld, kwamen supergoed mee, maar moesten in de eindsprint toch in drie ploegen hun meerdere erkennen en konden net geen beslag leggen op een podiumplaats."

Foske Tamar van der Wal (Grijpskerk) reed de 3 km in lijn. "Ze reed een hele sterke wedstrijd", verklaart Horsten, "erg knap hoe ze in haar eentje opbokste tegen de buitenlandse ploegen, maar ze maakten het haar erg lastig. Ze lieten haar er nauwelijks tussen en hinderden haar in de eindsprint." Van der Wal eindigde op een 4e plaats.

Ook de cadetten meisjes reden de 3000 meter in lijn. Ook vandaag bleek de tegenstand te hoog. Kim Top (Hoogkerk), José Visscher (Uithuizermeeden) en Anne Floor Heerkens (Groningen) konden meerijden, maar geen stempel zetten op de wedstrijd. De rijdsters eindigden respectievelijk op de 11e, 13e en 14e plaats. Later op de dag verscheen het drietal nogmaals in de arena voor de 3000 meter aflossing. Al vroeg lieten zij een gaatje vallen, wat onherstelbaar bleek. Er zat niet meer in dan een 6e plaats.

Bij de cadetten jongens verschenen Emiel Blauw (Roden) en Wessel van Loon (Haule) namens ons land aan de start. "In het begin reden de jongens goed mee", verklaart Horsten, "maar als het gevolg van enige miscommunicatie ging het in de finale helaas niet zoals gepland." Blauw eindigde als 11e en Van Loon als 15e. Ook voor de cadetten jongens stond de aflossing op het programma, 5000 meter. Voor Emiel Blauw, Wessel van Loon en Gerwin Smit (Rouveen) liep deze wedstrijd erg teleurstellend af. "Ze waren goed bezig, reden zelfs op een gegeven moment vooraan", vertelt Horsten, "maar bij de wissel tussen Blauw en Van Loon ging het mis, waardoor een van de jongens onderuit ging en, ja, dan ben je weg." De ploeg eindigde als 8e.

Monique Kramer


---
Uitslagen en meer info: www.skatebond.nl/speed/ek2002

Neem bij vragen contact op met Henk van Os, Bondsdirecteur SBN, tel.: 06-22508593


---