Akzo Nobel

Nettoresultaat voor tweede kwartaal 2% lager

Arnhem, 24 juli 2002 Akzo Nobel heeft vandaag de resultaten voor het tweede kwartaal bekendgemaakt.

Samengevat:

· Nettoresultaat1 tweede kwartaal 2% lager

· Omzet en bedrijfsresultaat in toenemende mate beïnvloed door zwakkere valutas

· Groei van Pharma voortgezet; bedrijfsresultaat 8% lager, met name door eenmalige lasten bij Intervet

· Bedrijfsresultaat2 Coatings 15% hoger

· Chemicals levert stabiele prestatie in lastige economische omstandigheden

· Herstructureringen bij Coatings en Chemicals op schema
· Verwachtingen voor 2002: nettoresultaat3 iets onder 2001
Akzo Nobels Chief Financial Officer Fritz Fröhlich licht toe: Het nettoresultaat voor het tweede kwartaal was 2% lager dan vorig jaar. Coatings had een topkwartaal, met een sterke omzet en een 15% hoger bedrijfsresultaat2. Chemicals kon het voorgaande jaar evenaren, een solide prestatie in lastige economische omstandigheden. In beide sectoren beginnen we duidelijk resultaten te zien van de vorig jaar krachtig ingezette herstructureringen. Pharmas resultaten gaven een wisselend beeld. De omzet2 was 5% hoger, terwijl het bedrijfsresultaat2 8% daalde. Intervet (diergezondheidszorg) beleefde een aanzienlijk minder tweede kwartaal als gevolg van de zwakke economie in Latijns-Amerika en aanzienlijke eenmalige lasten. Daarentegen boekte Organon (humane gezondheidszorg) wederom een sterke autonome omzetgroei, met 9%. Door aanvullende uitgaven voor toekomstige groei ging het bedrijfsresultaat slechts iets omhoog. Met name in de laatste paar weken van het kwartaal hadden we te maken met de steeds sterkere ontwaarding van belangrijke valutas. Daarnaast zien we een trager dan verwacht economisch herstel in onze belangrijkste markten. Op basis van deze nieuwe feiten verwachten wij voor 2002 een nettoresultaat3 dat iets onder het niveau van 2001 ligt.

Pharma: groei voortgezet
Pharmas omzet2 groeide met 5% tot EUR 1.025 mln. De afzet was 6% hoger, bij 1% hogere verkoopprijzen, terwijl het omzetcijfer door zwakkere vreemde valutas 4% lager uitkwam.

Fröhlichs commentaar: Bij Organon konden we met 9% een sterke autonome groei realiseren. Onze topproducten Remeron® en Livial® groeiden respectievelijk met 26% en 15%. Hoewel de omzet in orale anticonceptiva door generieke concurrentie is gedrukt, zullen de innovatieve producten uit onze pijplijn de groei in de nabije toekomst nieuwe impulsen geven. Wij blijven investeren in de introductie van veelbelovende producten in de Verenigde Staten, het land waar wij eenderde van onze omzet in producten voor de humane gezondheidszorg behalen. Onlangs is daar het innovatieve antitromboticum Arixtra® op de markt gebracht en het proces van acceptatie door de ziekenhuiscommissies ligt daar op schema. Organon heeft eveneens recentelijk NuvaRing® geïntroduceerd: een revolutionair nieuw anticonceptiemiddel voor de vrouw. Ook blijven we investeren in veelbelovende indicaties op onze kerngebieden Reproductive Medicine, CNS en anesthesie.

We zijn nog in afwachting van de uitkomst van lopende procedures betreffende generieke concurrentie voor Remeron, aldus de heer Fröhlich, die daaraan met betrekking tot de introductie van het nieuwe antidepressivum gepirone ER (Ariza) toevoegde: De FDA heeft momenteel bepaalde effectiviteitskwesties in onderzoek en Organon verleent daarbij haar volle medewerking. Wij verwachten dat het product in 2003 op de markt komt.

Het resultaat van Intervet, waarin Akzo Nobels activiteiten op het gebied van diergezondheidszorg zijn ondergebracht, werd sterk gedrukt door incidentele lasten (met name incourante voorraden), zwakke valutas en ongunstige marktomstandigheden in Latijns-Amerika. Diosynth, producent van complexe actieve farmaceutische ingrediënten, zette de investeringen in verdere groei voort.

Resultaten bij Coatings aanzienlijk beter
Fröhlich, sprekend over het herstel bij de Coatingsactiviteiten: Het bedrijfsresultaat2 bij Coatings kwam 15% hoger uit, met name door onze energieke herstructureringsaanpak en lagere grondstofprijzen. We zien de resultaten van de herstructurering duidelijk vorm krijgen. Decorative Coatings beleefde een topkwartaal en liet een goede prestatie zien. Marine & Protective Coatings en Car Refinishes behaalden sterke resultaten, terwijl de industriële activiteiten vooruitgang boekten ondanks een moeilijk ondernemingsklimaat.

Om de toonaangevende posities van het concern op het gebied van coatings verder te versterken, investeerde Akzo Nobel in de regios met hoge groeipotentie door nieuwe fabrieken te openen in Rusland en China. Daarnaast werd een aantal strategische overnames gepleegd.

Chemicals: stabiele prestatie in lastige marktomstandigheden Als toelichting op de prestatie van de Chemicals-groep zei de heer Fröhlich: Hoewel de marktomstandigheden verre van goed waren, presteerde Chemicals stabiel, met een ongewijzigd bedrijfsresultaat als gevolg. De positieve effecten van de lopende herstructurering compenseerden de negatieve invloed van het moeilijke ondernemingsklimaat. Catalysts en Base Chemicals lieten een sterke verbetering in bedrijfsresultaat zien, terwijl Pulp & Paper Chemicals, Surface Chemistry en Polymer Chemicals het zwaarst onder de marktomstandigheden hadden te lijden. De overname van Crompton Industrial Specialties in juni voor een bedrag van USD 95 mln betekende een verdere versterking van onze Surface Chemistry-activiteiten.

Balans versterkt
Akzo Nobel blijft zich richten op versterking van de balans. De netto schuld is sinds het begin van het jaar met EUR 180 mln verminderd. De leningenstructuur is verbeterd door de geslaagde plaatsing van een obligatielening van EUR 1 miljard met een looptijd van zeven jaar.

Herstructurering op schema
De eerder aangekondigde herstructureringen bij Coatings en Chemicals gaan voort. Hierdoor is in het eerste halfjaar het aantal arbeidsplaatsen bij deze 2 groepen met 900 verminderd. Door overnames en door ondersteuning van de groeiende activiteiten van Pharma is het aantal Akzo Nobel medewerkers per saldo met 1.100 gestegen.

Verwachtingen nettoresultaat3 iets onder 2001
Eerder dit jaar verwachtte Akzo Nobel nog dat het nettoresultaat1 de EUR 956 mln van het recordjaar 2000 zou gaan overtreffen, ervan uitgaande dat de economie in de tweede helft van het jaar weer zou gaan groeien en dat grote wijzigingen in de valutakoersen zouden uitblijven. Fröhlich: Vooruitkijkend verwachten wij nu een nettoresultaat3 voor 2002 dat licht beneden het resultaat voor 2001 van EUR 930 mln uitkomt. Deze bijgestelde verwachting wordt veroorzaakt door de snelle verzwakking van de voor ons belangrijkste valutas en door het matigere herstel van de economie in onze voornaamste markten dan was verwacht.

Internet: www.akzonobel.nl

Corporate Media Relations: tel. 026 - 366 4343


1 Exclusief buitengewone en incidentele resultaten.
2 Doorlopende activiteiten.

3 Exclusief buitengewone en incidentele resultaten. In de aanname dat de huidige wisselkoersen en de omstandigheden in de voor Akzo Nobel belangrijkste sectoren van de economie in de rest van het jaar ongewijzigd blijven.