ABN AMRO



Amsterdam, 24 juli 2002

ABN AMRO en Mellon starten joint venture voor global custody

ABN AMRO Bank N.V. en Mellon Financial Corporation gaan het bestaande samenwerkingsverband op het gebied van global custody (wereldwijde bewaardiensten) formaliseren. Hiertoe wordt een aparte joint venture opgericht die internationale bewaar- en aanverwante diensten gaat aanbieden aan klanten wereldwijd, met uitzondering van Noord-Amerika. De nieuwe entiteit gaat, onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthoudende instanties, haar activiteiten onder een bankvergunning uitvoeren.

De nieuwe vennootschap komt voort uit een samenwerkingsverband dat in november 1998 werd aangegaan. Nu wordt de volgende stap gezet: een joint venture met meer dan 111 klanten in 26 markten en een beheerd vermogen van ruim ⬠250 miljard. De nieuwe onderneming wordt gevestigd in Nederland, met daarnaast een kantoor in Londen, en zal ongeveer 300 medewerkers tellen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

De officiële naam van de nieuwe onderneming wordt ABN AMRO Mellon Global Securities Services B.V., een keuze die illustreert dat ABN AMRO en Mellon beide een belang van 50% in het aandelenkapitaal nemen. De nieuwe vennootschap profiteert van de sterke creditrating, goede reputatie en ruime ervaring op het gebied van financiële dienstverlening van de twee moederbedrijven.

Nadine Chakar, Directeur van ABN AMRO Mellon vanaf de eerste dag van het huidige samenwerkingsverband, is benoemd tot Chief Executive Officer van de nieuwe onderneming en wordt voorzitter van de Directie. De Raad van Commissarissen zal worden samengesteld uit vertegenwoordigers van zowel ABN AMRO als Mellon.

"ABN AMRO Mellon is van meet af aan een groot succes geweest," zegt Jim Palermo, President van Mellon Global Securities Services. "Dankzij de bundeling van krachten heeft zij haar klanten in de afgelopen drie jaar zeer goed kunnen bedienen. De overeenkomst om dit verder gestalte te geven in een aparte juridische entiteit toont onze wederzijdse commitment aan jegens onze klanten, onze medewerkers en het bewaarbedrijf."

Robert van Paridon, Senior Executive Vice President en Hoofd Global Transaction Services bij ABN AMRO: "Met het besluit om deze nieuwe vennootschap op te zetten geven wij een duidelijk signaal aan de markt af: ABN AMRO en Mellon zien de bewaarneming van effecten en de daarmee samenhangende diensten als een volwaardig bedrijf. Wij willen een nog succesvoller speler worden in de "global custody" markt. De reeds bereikte goede resultaten, in combinatie met de uitstekende kwaliteit van de diensten die onze medewerkers aan onze klanten verlenen, maken ABN AMRO Mellon tot een speler waarmee rekening moet worden gehouden."

"In de afgelopen drie jaar hebben wij ons klantenbestand en het bewaard vermogen verdubbeld," aldus Chakar. "Dankzij het bewezen succes van onze technologie en de vakbekwaamheid van onze mensen verkeert ABN AMRO Mellon in een uitstekende positie om verder te groeien."

De nieuwe vennootschap valt onder het toezicht van de Nederlandsche Bank.

Commentaar voor redactie
ABN AMRO Mellon Global Securities Services is een 50-50 samenwerkingsverband tussen ABN AMRO Bank N.V. en Mellon Financial Corporation en biedt internationale bewaardiensten aan instellingen wereldwijd, met uitzondering van Noord-Amerika. Hierbij wordt de wereldwijde aanwezigheid van ABN AMRO gecombineerd met de geavanceerde technologie en productexpertise van Mellon. ABN AMRO Mellon beperkt zich niet tot bewaarneming maar biedt ook producten en diensten aan met een toegevoegde waarde zoals compliance monitoring, investment accounting, performance measurement en analyse. Meer informatie kunt u vinden op de website van ABN AMRO Mellon.

ABN AMRO heeft een balanstotaal van ruim USD 620 miljard en vestigingen in meer dan 60 landen. De activiteiten zijn ondergebracht in drie strategische business units: Wholesale Clients, dat geïntegreerde corporate en investment banking diensten levert aan bedrijven, instellingen en overheden wereldwijd; Consumer & Commercial Clients, dat zich richt op de particuliere markt en het MKB in een aantal kernmarkten; en Private Clients & Asset Management, dat private banking en vermogensbeheer als klantgroepen heeft. Meer informatie kunt u vinden op deze website.

Mellon Financial Corporation is een internationale financiële dienstverlener. Het hoofdkantoor is gevestigd te Pittsburgh in de Verenigde Staten. Mellon behoort tot de toonaangevende aanbieders wereldwijd van financiële diensten aan instellingen, bedrijven en vermogende particulieren. Het dienstenpakket omvat institutioneel vermogensbeheer, beleggingsfondsen, particulier vermogensbeheer, asset servicing, human resources en treasury. Het vermogen dat Mellon in beheer, administratie of bewaring heeft, bedraagt ongeveer USD 2,8 biljoen, waarvan ruim USD 588 miljard in beheer. Tot deze vermogensbeheergroep behoren onder meer The Dreyfus Corporation en het Britse Newton Investment Management Limited. Nieuws en andere informatie over Mellon kunt u vinden op www.mellon.com.

Perscontacten:

Nadia Misconi

+44 (0)20 7397 9234
misconi.n@mellon.com

Tim Harrison

+44 (0)20 7397 9186
harrison.tm@mellon.com

Steven Blaney

+44 (0)20 7678 8244
steven.blaney@uk.abnamro.com

Investor Relations:
ABN AMRO:

+31 (0) 20 62 35 767
investorrelations@nl.abnamro.com

Mellon:
Andy Clark

+ 1 412 234 4633
clark.aj@mellon.com



ABN AMRO Bank N.V.

Press Relations (HQ1190)
Gustav Mahlerlaan 10
1082 PP Amsterdam
The Netherlands

Tel. +31 20 628 89 00
Fax. +31 20 629 54 86

Please read our disclaimer.
Copyright © 1998-2002 ABN AMRO Bank N.V.
All rights reserved.