Gemeente Putten


Ministerie van VROM geeft opnieuw subsidie voor maatregelen asbestwegen en -erven (23-07-2002)

---

Putten, 24 juli 2002

Ministerie van VROM geeft opnieuw subsidie voor maatregelen asbestwegen en - erven

Eigenaren (particulieren, bedrijven en instellingen) van asbesthoudende wegen, paden en erven kunnen in de periode van september 2002 tot januari 2003 subsidie aanvragen om deze te saneren. Het gaat om eigenaren rond de gemeenten het Hof van Twente (Overijssel) en Harderwijk (Gelderland). Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) stelde al eerder subsidie beschikbaar voor eigenaren van wegen en erven in Overijssel en Gelderland. Niet alle asbestwegen zijn aangemeld. Daarom heeft het ministerie besloten nogmaals een saneringsregeling open te stellen.

In het gebied rond de voormalige asbestfabrieken in de gemeente het Hof van Twente en Harderwijk zijn plattelandswegen, paden en erven in het verleden verhard met restmateriaal van deze asbestfabriek.Het gaat veelal om halfverharde wegen en erven waarin stukken golfplaat, buisresten en/of asbestboard zijn verwerkt.

Omdat gebleken is dat het gebruik van asbestwegen gevaren oplevert voor de gezondheid, zijn maatregelen genomen. Deze maatregelen staan in het Besluit asbestwegen Wms en de Regeling nadere eisen asbestwegen Wms van het ministerie van VROM. En zijn gericht op het tegengaan van de risicos die veroorzaakt worden door het verstuiven van asbest in wegen, paden en erven.

Maatregelen

Eigenaren van asbestwegen hadden in principe vóór 1 januari 2000 (en in sommige gevallen voor 1 juli 2002) maatregelen moeten nemen. De eigenaar kon daarbij kiezen tussen het laten afgraven van het asbest door een deskundig asbestverwijderingsbedrijf of het afdekken van de asbestlaag door het aanbrengen van asfalt, klinkers of beton. Rijdt op de weg of het erf weinig verkeer, dan kan de eigenaar ook kiezen voor het aanbrengen van een duurzame afdekking van zand, grond, puingranulaat of materiaal dat een vergelijkbare afscherming biedt met een laagdikte van ten minste 20 centimeter.

Subsidieregeling

Uitvoering van de maatregelen kost geld. De rijksoverheid subsidieert. Bij asfalteren is de subsidie zelfs honderd procent. In het recente verleden zijn er al subsidieregelingen geweest voor eigenaren van asbestwegen rond de gemeenten het Hof van Twente en Harderwijk . Het is inmiddels duidelijk dat er nog steeds niet aangemelde en dus niet gesaneerde asbestbevattende wegen in deze regios aanwezig zijn. Daarom heeft het ministerie besloten nogmaals een Saneringsregeling voor asbestwegen in het leven te roepen.

Aanmelden bij Infomil

De exacte regeling moet nog worden opgezet. Eigenaren kunnen zich wel al melden bij Infomil, (070) 361 05 75. Zij krijgen dan bij het verschijnen van de regeling in september automatisch informatie en een aanvraagformulier thuisgestuurd.