Gemeente Vlaardingen


24-07-2002

Verkenningstocht kunstproject Krabbeplas
Voor het kunstenplan De Krabbeplas hebben de gemeente en de Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) gekozen voor een onderzoekende aanpak. Centraal in de studieopdracht staat de vraag wat de noodzaak is van beeldende kunst in recreatiegebieden in het algemeen en aan welke voorwaarden voldaan moet worden om beeldende kunst in die gebieden te realiseren.
Het onderzoek bestaat uit drie delen: excursies, workshops en een openbaar symposium.
Voor de excursies zijn een aantal beeldend kunstenaars, landschapsarchitecten, wetenschappers en schrijvers gevraagd het natuurgebied te verkennen en hun persoonlijke bevindingen weer te geven. In de zomervakantieperiode zullen zij hun verkenningstochten door het gebied rond de Krabbeplas maken.

In samenwerking met de SKOR heeft de gemeente Vlaardingen een kunstenplan ontwikkeld voor het recreatiegebied De Krabbeplas. Het recreatiegebied ligt binnen de gemeente Vlaardingen en binnen het Recreatieschap Midden Delfland en maakt deel uit van een uitgestrekt nieuw recreatielandschap.


*) De excursiedeelnemers zijn Mohammed Benzakour(schrijver/ columnist), Yvonne Droge Wendell (beeldend kunstenaar), Cor Geluk (landschapsarchitect), Jandirk Hoekstra (landschapsarchitect), Toine Horvers (beeldend kunstenaar), John Jansen van Galen (journalist), Suchan Kinoshita (beeldend kunstenaar), Arnold Reijndorp (architectuursocioloog), Maarten van Wesemael (stadsecoloog, curator).

De observatieverslagen van de deelnemers vormen de basis voor enkele besloten - workshops van deskundigen. De workshops zullen theoretische uitkomsten opleveren over hedendaagse vrijetijdslandschappen waarvan beeldende kunst een onderdeel is.

De resultaten van de workshops zullen landelijk worden gepresenteerd tijdens een symposium begin 2003.
Besturen van recreatiegebieden, beleidsadviseurs, omgevingsvormgevers etc. kunnen met de verworven inzichten hun voordeel te doen. Daarom zullen de gemeente en SKOR voor het symposium tevens vertegenwoordigers van bijvoorbeeld het Ministerie van Landbouw en Visserij en besturen van diverse recreatieschappen uitnodigen.