Gemeente Kerkrade

24.07.02: Samen duurzaam ondernemen

Veertig bedrijven binnen Parkstad Limburg starten binnenkort met het door de Parkstad Limburggemeenten geïnitieerde project "Samen duurzaam ondernemen". Wethouder Brauers (o.a. portefeuille milieu) van de gemeente Kerkrade introduceerde vorige week het "Samen duurzaam ondernemen" bij belangstellende bedrijven. Het project richt zich op het realiseren van kostenbesparingen in combinatie met milieuvoordelen. Dit gebeurt door het inventariseren en uitwerken van maatregelen op het gebied van afvalpreventie en energiebesparing binnen het bedrijfsleven. Een goede samenwerking tussen bedrijven en gemeenten is daarbij zeer belangrijk.

Aandacht voor duurzaamheidsaspecten
Tot voor kort werd in de contacten tussen de gemeenten - in hun rol als vergunningverlener - en de bedrijven voornamelijk aandacht besteed aan het beperken van gevaar, schade of hinder voor de omgeving van de bedrijven. De Parkstad Limburggemeenten Brunssum, Kerkrade, Landgaaf, Nuth, Simpelveld, Onderbanken en Voerendaal willen echter een stap verder gaan door actief invulling te geven aan de verruimde reikwijdte die de Wet Milieubeheer hen biedt. In deze wet is bepaald dat gemeenten als vergunningverlener ook kunnen toezien op de wijze waarop de ondernemers aandacht besteden aan duurzaamheidsaspecten. De Parkstad Limburggemeenten zullen dit onder meer doen door aandacht te besteden aan maatregelen die ondernemers kunnen nemen om minder afval te produceren. Ook zal gekeken worden naar mogelijke maatregelen die leiden tot een efficiënter energieverbruik, bijvoorbeeld het terug-dringen van waterverbruik en het verbruiken van minder grond- en hulpstoffen. Zo zou binnen een voedingsmiddelenbedrijf gekeken kunnen worden naar de wijze van warmwaterbereiding, de wijze van koeling van producten, het verminderen en hergebruik van spoelwater voor het reinigen van producten en het beperken van (snij)afval dat vrijkomt bij de verwerking. Vele mogelijkheden dus waar (milieu)winst valt te behalen.

Uitwisselen van kennis en ervaring
Eind augustus zal het project met de veertig bedrijven van start gaan. In de eerste fase van het project wordt gekeken in welke mate besparingspotentieel bij de bedrijven aanwezig is. Bedrijven waar goede kansen liggen voor besparing zullen dan voor verdere deelname aan het project worden uitgenodigd.
Deze bedrijven zullen in het najaar en in de wintermaanden tijdens een aantal bijeenkomsten door deskundigen geïnformeerd worden over de nieuwe preventiemaatregelen op afval- en energiegebied. Ook zullen de bedrijven onderling kennis en ervaring uitwisselen. Met name dit laatste is een tot nu toe vaak nog onvoldoende benutte kans. De "buurman" heeft immers vaak al een oplossing bedacht voor het afval- of energieprobleem waarmee een nabijgelegen bedrijf nog dagelijks worstelt.
De Parkstad Limburggemeenten onderkennen dit probleem en hebben hun beleid hierop afgestemd. De komende jaren zal actief invulling worden gegeven aan het stimuleren en waar noodzakelijk ook reguleren van energiebesparing en afvalpreventie binnen het bedrijfsleven. De gemeentelijke milieumedewerkers zullen dan aan de hand van hun opgedane kennis en ervaring elk bedrijf gaan aanspreken op hun verantwoordelijkheid in deze.