---


---

Nederlandse Task Force Fox jeeps geschikt voor grote oefening

15-07-2002

In voorbereiding op een grote oefening van Task Force Fox (TFF) in Macedonië, die woensdag 24 juli plaatsvindt, werd vanmorgen (15 juli) op de Amerikaanse basis Camp Able Sentry geoefend met een deel van de voertuigen die tijdens de oefening met een Chinook transporthelikopter worden vervoerd.

Volgende week wordt tijdens de grootscheepse oefening van de in Macedonië gestationeerde Task Force Fox, het evacueren van waarnemers van de Europese Unie en van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking Europa (OVSE) beoefend. In twee verschillende scenario's komen niet alleen de Duitse, Franse en Italiaanse infanteriecompagnieën van TFF in actie, maar ook een groot deel van de zogenoemde Field Liaison Teams. Deze teams houden de verkiezingswaarnemers continu in de gaten.

Voor het luchttransport over grotere afstand worden tijdens de oefening enkele Amerikaanse Chinook transporthelikopters ingezet. Vandaar dat een Frans verkenningsvoertuig, een Italiaanse en Nederlandse ziekenauto en twee Nederlandse Mercedes Benz jeeps samen met de Amerikanen vooroefenden. Bij een eerste inspectie vielen de twee ziekenauto's al direct af voor een zogenoemde underslung, waarbij de voertuigen in een soort net onder de helikopters worden vervoerd. De twee verschillende typen Mercedes Benz bleken met enig maatwerk precies in de Chinook te passen.

Het is vrij ongebruikelijk dat de standaardvoertuigen van de landmacht in een Chinook worden vervoerd. In principe gebeurt dit alleen bij de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen, deze brigade beschikt echter over een ander model Mercedes Benz dat beter geschikt is voor een dergelijk transportmiddel.

Ministerie van Defensie