NED. CENTRUM VOOR VOLKSCULTUUR

Heel Europa danst in Antwerpen

Persbericht

juli 2002

Heel Europa danst in Antwerpen

Vrolijke muziek stijgt op van tussen de huizen, steeds meer stemmen voegen zich bij de verschillende zangkoren en mensen in prachtige klederdrachten dansen de hele dag over de straten...

Van woensdag 24 juli tot en met zaterdag 28 juli 2002 vindt het internationaal folkloristisch festival Europeade te Antwerpen plaats. Volksdans-, zang-, muziek- en vendelgroepen uit meer dan 35 Europese regio's treden op in en rond Antwerpen. De Europeade wordt georganiseerd door het Internationale Europeadecomité en het Organisatiecommité van de Europeade en de stad Antwerpen.

Vriendschap voor het leven
De Europeade voor Europese Volkscultuur wil hiermee de vrede en eendracht tussen de vrije volkeren van Europa bevorderen en ondersteunen. In 1964 werd het festival voor het eerst in Antwerpen gehouden, waar enkele honderden mensen aan deelnamen. De Europeade is sinds die tijd gegroeid tot het grootste internationale folkloristisch festival van Europa en telt nu ruim 5000 deelnemers. De formule van het festival is niet veranderd: nog steeds tonen de deelnemers aan elkaar en aan de bezoekers hun streekdracht, dansen en muziek, maar bovenal worden er veel vriendschappen voor het leven gesloten.

Nederlandse deelnemers
Tijdens dit vijf dagenlange spektakel zullen 7 Nederlandse groepen ons land vertegenwoordigen,namelijk 1.De Hakkespits 2.De Hoolter Daansers 3.Wieringer Dansgers, 4.Westfriese dansgroep Wieringerwaard, 5.Wi'j hold 't bi'j 't Olde,6.Schaop'n Dansers en 7.Mie Katoen.Zij zullen de Nederlandse folklore tijdens de Europeade tonen. Verder nemen er groepen deel uit onder andere Vlaanderen, Wallonië, Valais, Hessen, Franken, Provence, Aquitaine, Normandië, Jylland, Hongarije, Piemonte, Sardinië, Letland, Litouwen, Beira Litoral en Polen.

Het Europaforum
Op vele pleinen en straten in het centrum van Antwerpen wordt er gedanst, gezongen en gemusiceerd tijdens de Europeade. Op zaterdag 27 juli vindt een grote optocht met alle deelnemende groepen plaats. Op de Groenplaats zal een beurs, het Europaforum, plaatsvinden, waar ook Nederland zich zal presenteren in een stand. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur (NCV) zorgt voor de presentatie van Nederland. De directeur van het NCV (Ineke Strouken)maakt tevens deel uit van het Internationale Europeadecomité en is de contactpersoon voor Nederland.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nathalie Coenraadts van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur:
tel.030-2760244/fax.030-2736111

18 jul 02 15:13