Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gemeenten duiken gezamenlijk het riool in (24/7/02)

Persbericht 22 juli 2002

Benchmarking als graadmeter voor eigen prestaties Gemeenten duiken gezamenlijk het riool in

Zon 40 Nederlandse gemeenten willen beter inzicht krijgen in het rioleringsbeheer en in mogelijkheden voor verbetering daarvan. Dit doen zij door deelname aan een onderzoek van Stichting RIONED. In het onderzoek wordt een methodiek ontwikkeld en getoetst ter onderlinge vergelijking van de rioleringstaken.

De zorg voor riolering is een gemeentelijke taak. Ook in de komende jaren zijn veel investeringen nodig als gevolg van noodzakelijke vervangingen en nieuwe eisen vanuit het water- en milieubeheer. Voor gemeenten is het daarom van toenemend belang dat rioleringszorg efficiënt en effectief wordt uitgevoerd. Om daar inzicht in te krijgen, gaan gemeenten zich met elkaar vergelijken. In vakjargon wordt dit proces aangeduid met de engelse term benchmarking. Vorig jaar is al een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd, met veelbelovend resultaat. Met de huidige groep gemeenten wordt de methodiek verder ontwikkeld. Deze groep vertegenwoordigt zon 25 % van de Nederlandse huisaansluitingen. De definitieve lijst van deelnemende gemeenten publiceert Stichting RIONED in september. Dan vindt de feitelijke start van het project plaats.

Aantrekkelijk voor gemeenten
Benchmarking biedt inzicht in sleutelprocessen van de rioleringszorg. De volgende indicatoren worden in de vergelijking betrokken: toestand en functioneren van het rioolstelsel, uitgaven, milieu-inspanning, organisatie-vermogen, overlast en klanttevredenheid. De resultaten geven inzicht in het eigen presteren in vergelijking tot dat van anderen en in best practices. Aantrekkelijk voor de deelnemende gemeenten is het leereffect dat daar van uitgaat. Gemeenten kunnen op een gestructureerde manier elkaars werkprocessen vergelijken. Hierdoor krijgt men zicht op mogelijkheden om de eigen rioleringszorg te verbeteren.

Brede ondersteuning
Het onderzoek vindt plaats in opdracht van de Stichting RIONED: kenniscentrum en platform voor riolering en water in de stad. Voor het project is een stuurgroep gevormd. Voorzitter van de stuurgroep is de heer Wim van Zaalen, voormalig secretaris van de Raad voor de financiële verhoudingen. De gemeenten zijn vertegenwoordigd door vier wethouders en de VNG. Voorts is het ministerie van VROM vertegenwoordigd. In het traject is ruimte ingebouwd voor inbreng vanuit belanghebbende organisaties en experts. Het werk wordt uitgevoerd door Grontmij, in samenwerking met Rijnconsult. Stichting RIONED publiceert de resultaten van het onderzoek medio 2003. Dan is de definitieve methodiek voor benchmarking in de rioleringszorg beschikbaar. Dat is het startsein voor uitbreiding van de benchmarking naar de overige gemeenten in Nederland.