Gemeente Breukelen



U KUNT BEPALEN WAAR DE GEMEENTERAAD OVER PRAAT!!

Inwoners van Breukelen hebben het recht om onderwerpen op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen.

Deze vorm ligt in de wet vast onder de noemer burgerinitiatief.

Iedereen die mag stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen in Breukelen - en jongeren vanaf 16 jaar die dat over 2 jaar ook mogen kan de gemeenteraad vragen om een onderwerp te bespreken.

Een nauwkeurige beschrijving van het onderwerp en een toelichting moeten duidelijk maken wat u precies aan de orde wilt hebben in de raadsvergadering. Elk voorstel moet duidelijk ondertekend zijn ( voor- en achternaam, adres, geboortedatum en handtekening) door de indiener en een plaatsvervanger van de indiener van het verzoek. Verder zijn ten minste 50 steunverklaringen nodig van kiesgerechtigde Breukelaars vanaf 16 jaar.

In beginsel komt elk onderwerp in aanmerking voor deze vorm van directe invloed. Uitzondering vormen klachten over de gemeenteraad, bezwaren tegen raadsbesluiten en themas waarover de raad korter dan 2 jaar geleden een besluit nam.

Uiteraard moet het een onderwerp zijn waar de raad bevoegd is over te besluiten.

Dus wél over parkeervoorzieningen of gemeentelijke belastingen maar niet over de hoogte van de bijstandsuitkering.

Hoe werkt het burgerinitiatief in de praktijk?

Stel: u vindt dat de raad van Breukelen over onderwerp "X" een besluit moet nemen. Over dat onderwerp heeft de raad de laatste twee jaar niet besloten.

U neemt samen met een ander, bijvoorbeeld uw partner, het initiatief en zet een voorstel op papier waarin duidelijk staat waar de raad over moet spreken en waarom.

Dan is het zaak om 50 medestanders te vinden die met een handtekening uw voorstel ondersteunen.

Voor het indienen van een voorstel en het verzamelen van steunverklaringen gebruikt u een modelformulier dat voor u klaar ligt bij de receptie van het gemeentehuis en ook op onze site terug te vinden is in de rubriek ´Gids´ onder formulieren.

U stuurt uw voorstel met de steunverklaringen op aan de burgemeester als voorzitter van de gemeenteraad.

De raad beslist of hij uw voorstel in behandeling neemt. Zo ja, dan komt uw onderwerp op de daaropvolgende raadsvergadering aan de orde. U krijgt daarover een brief met de uitnodiging om in de vergadering uw voorstel mondeling toe te lichten.

Het besluit om uw voorstel in behandeling te nemen, publiceren wij op de gemeentelijke informatiepagina in de VAR en op onze website.

Alle onderwerpen die op de raadsagenda staan, worden voorbereid in één van de drie vaste commissies van de raad. Commissievergaderingen zijn net als de raad openbaar. Voorafgaand aan de vergaderingen is er gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen.

Als de raad uw voorstel niet wil behandelen, krijgt u hierover bericht met de motieven waarom uw verzoek is afgewezen. De raad kàn besluiten om uw voorstel niet te bespreken maar het door te sturen aan het college van burgemeester en wethouders voor verdere behandeling. Ook dan krijgt u hierover bericht.

DISCUSSIEFORUM KENT NIEUWE THEMA´S

Sinds dinsdag 23 juli heeft het discussieforum op de gemeentelijke website twee nieuwe rubrieken. Zo kan elke bezoeker zijn ideeën over het Centrumplan en het verkeer in het centrum van het dorp Breukelen in de rubriek ´Centrumplan´ publiceren en reacties uitlokken. Ook voor het thema ´recreatie, toerisme en ontspanning´ is een aparte rubriek ingericht. De rubrieken voor suggesties voor het raadsprogramma dat inmiddels is vastgesteld en de engste plekken van Breukelen zijn vervallen.

Het discussieforum kent vier rubrieken:

Algemeen: voor het debat over zaken die te maken hebben met Breukelen

Vragen aan het college: een digitale manier om zaken onder de aandacht te brengen van het college van burgemeester en wethouders en antwoord te krijgen op vragen.

Centrumplan: speciaal voor opvattingen en vragen over de plannen voor winkel-, woning- en parkeervoorzieningen op de Hazeslinger en aangrenzende straten.

Recreatie, toerisme en ontspanning: een plek waar jong en oud zijn mening kwijt kan over het voorzieningenniveau in Breukelen en suggesties kan doen die ondernemers, organisaties of gemeente op nieuwe ideeën kan kbrengen.

De oogst van een half jaar discussieforum

Sinds 1 januari heeft de gemeente een eigen website waarop van alles te vinden is over Breukelen. Naast informatie over historie, voorzieningen en actuele ontwikkelingen is er een apart discussieforum waar bezoekers hun mening geven, met elkaar in debat gaan en vragen kunnen stellen aan het college. Daar heeft menigeen gebruik van gemaakt. Vooral het thema ´breedband in Breukelen´ hield de gemoederen bezig. In september zal Enge plekken zijn vooral verkeersonveilige plekken, zo bleek uit de reacties al scoorde het tunneltje onder de brugoprit vooral vanwege de sociale onveiligheid. Alle opmerkingen zijn doorgespeeld naar de afdeling openbare werken en daar in behandeling. Sommige zaken waren snel op te lossen, andere vragen meer tijd zoals de herinrichting van de Dreef om het oversteken minder gevaarlijk te maken voor kinderen.

De sitebezoekers gaven ook aan dat de bereikbaarheid van de politieke partijen beter moet worden. Het vermelden van de namen en adressen van raadsleden op de site en in de gemeentegids is niet voldoende.

De gemeente probeert op allerlei manieren te weten te komen wat er onder de inwoners van Breukelen leeft. Naast de inspreekmogelijkheid voorafgaand aan commissie- en raadsvergaderingen, inspraakavonden, overleg met belangengroepen, brieven, telefoontjes en persoonlijke gesprekken vormt ook de site een bron van informatie. Steeds meer mensen hebben een internetaansluiting en surfen overdag of in hun vrije tijd op het world wide web. Wij hopen dat ze ook www.breukelen.nl aandoen, de moeite nemen om mee te doen aan de poll, een bijdrage leveren aan het discussieforum en nog eens terugkomen om de zien wat anderen daarvan vinden.

NIEUWE INTERNETPOLL

Iedere bezoeker die op onze website de rubriek opent, krijgt als eerste de poll in beeld. Die ging tot voor kort over de bekendheid van de gemeentelijke informatiepagina in de VAR. Sinds vorige week vragen we elke bezoeker om in te vullen hoe vaak hij of zij de site bezoekt. Iedere bezoeker kan maar één keer meedoen.

De uitslag van de poll over de VAR luidt als volgt:

39% leest de gemeenteberichten altijd, 37% soms, 21% nooit en 3% gaf ´weet niet´ als antwoord. In totaal 542 bezoekers vulden de vragenlijst in.

GEMEENTE HELPT MENSEN MET EEN MINIMUM INKOMEN OM ROND TE KOMEN. Meer weten?