Actueel

Toch veiling etherfrequenties commerciële radio-omroep
Bron: Rechtbank Rotterdam

Datum actualiteit: 24-07-2002

De staatssecretarissen van Verkeer en Waterstaat en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen moeten toch overgaan tot het veilen van alle voor de commerciële radio-omroep beschikbare etherfrequenties. Dat heeft de rechtbank Rotterdam vandaag bepaald naar aanleiding van een groot aantal verzoeken om voorlopige voorziening van onder andere Veronica, Colorful Radio, Q The beat en Radio Nationaal.

De staatssecretarissen hadden aanvankelijk zelf ook besloten om te veilen, maar kwamen daarop eind 2001/begin 2002 terug toen die keuze niet langer op de instemming van een meerderheid in de Tweede Kamer bleek te kunnen rekenen. In plaats daarvan kozen zij toen voor een tijdelijke tussenoplossing. Die hield in dat de vergunningen van de omroepen die nu al via de ether uitzenden (waaronder Sky Radio, Radio 538, Radio10 FM en Noordzee FM), en die op 1 september 2002 zouden aflopen, met een jaar zijn verlengd tot 1 september 2003. Daarbij kregen zij bovendien extra frequenties toegewezen. Daarnaast zou een beperkt aantal vergunningen voor nieuwe commerciële omroepen beschikbaar komen, die door middel van een vergelijkende toets zouden worden verdeeld. Die vergunningen zouden een looptijd hebben van 1 september 2002 tot 1 september 2003.

De rechtbank heeft nu geoordeeld dat de tijdelijke tussenoplossing in strijd is met de Telecommunicatiewet en dat er juridisch en feitelijk geen andere mogelijkheid is dan over te gaan tot het, voor de duur van acht jaar, veilen van alle frequenties. De rechtbank heeft daarom de tijdelijke verdeling geschorst en bepaald dat de staatssecretarissen uiterlijk op 16 september 2002 een besluit moeten nemen dat tot veilen wordt overgegaan en dat de commerciële omroepen die tijdens de veiling een vergunning verwerven, die vergunning op 1 februari 2003 in gebruik moeten kunnen nemen. Om een "stilte in de ether" te voorkomen heeft de rechtbank verder bepaald dat de commerciële omroepen die nu al via de ether uitzenden, tot 1 februari 2003 daarmee gewoon door mogen gaan. Tot die datum verandert er dus nog niets.

Zie ook de uitspraken:
'AE5811', 'AE5812 ', 'AE5813', 'AE5814 'en 'AE5815 '.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AE5810
(Zie het originele bericht)