Gemeente Groningen

Persbericht

Plan voor herinrichting Linnaeusplein
23-07-2002

Het Linnaeusplein in de Oosterparkwijk zal in 2003/2004 opnieuw worden ingericht. De gemeente wil hier het water en het groen, dat nu strikt gescheiden is, weer met elkaar verbinden. Bewoners kunnen binnenkort formeel op de plannen reageren. Dan zal een definitief herinrichtingsplan worden opgesteld. Er zijn ook plannen om de woonomgeving van de Dirk Huizingastraat, de Gerbrand Bakkerstraat en het Kooijkerplein aandacht te geven.

Ontwerp Linnaeusplein
Bij het Linnaeusplein is water en een groen plein, die strikt van elkaar gescheiden zijn. Uitgangspunt van het ontwerp is om daarvan weer een eenheid te maken. Daarvoor zullen gekleurde klinkers op het plein en op de rijbanen worden toegepast; onder de bomen komt dan halfverharding in dezelfde kleur. Verder zal het bestaande grasveld worden uitgebreid richting de vijver; het laatste stukje Gorechtkade verdwijnt. Overigens wordt de huidige bebouwing aan de zuidzijde van het plein vervangen door een nieuwe supermarkt, waarboven 24 appartementen worden gerealiseerd. Tegenover de winkelstrip en op de boardwalk langs het water komen bankjes; ook wordt bijzondere verlichting aangebracht langs de winkelstrip. In de vijver komt bovendien een fontein. De herinrichting van het Linnaeusplein staat gepland voor 2003/2004.

Dirk Huizingastraat, Gerbrand Bakkerstraat, Kooijkerplein
* In grote lijnen blijft het profiel van de Dirk Huizingastraat hetzelfde; wel komt er aandacht voor groot onderhoud van de straat en de trottoirs. Bovendien zal het groen opnieuw worden ingericht; dat is noodzakelijk vanwege de nieuwbouw. Bovendien zal hier een 30 km-regime worden ingevoerd. De herinrichting van deze straat staat, net als het Linnaeusplein, gepland voor 2003/2004.
* De Gerbrand Bakkerstraat zal worden teruggebracht in de originele vorm van de jaren 20. Volgens het stedenbouwkundige plan en het omgevingsplan uit die periode was er een rijstrook met aan weerszijden trottoirs. Ook hier zal een 30 km-regime gaan gelden. Nadat de huidige boven- en benedenwoningen in deze straat zijn samengevoegd (dat zal gefaseerd gebeuren), kan de herinrichting van de woonomgeving in 2003/2004/2005 worden uitgevoerd.
* De herinrichting van het Kooijkerplein zal worden meegenomen in fase 2 van de herstructurering van de Gerbrand Bakkerstraat. Op het middenterrein zal meer groen verschijnen; langs de straat zullen parkeervoorzieningen worden aangebracht.

Naar verwachting zal de inspraakavond begin september 2002 plaatsvinden.