Gemeente Duiven


Nieuwsberichten

24-07-2002
Vaststelling GBA-Beheerregeling

Vaststelling GBA-Beheerregeling

Inleiding

De bevolkingsadministratie in Nederland is enkele jaren geleden geautomatiseerd en heet sindsdien 'gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens', kortweg aangeduid met de GBA. Daarin zijn de algemene persoonsgegevens opgenomen van iedereen die in Nederland geboren is, of die, komende vanuit het buitenland, hier voor langere tijd zal verblijven.
De overheid kan niet goed functioneren zonder juiste en actuele gegevens over haar burgers. Zonder uw gegevens kan de gemeente geen paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aan u verstrekken, weet de gemeente niet wie mag stemmen bij verkiezingen, kan ze geen uitkeringen verstrekken en weet ze ook niet aan wie ze de rekening voor de gemeentelijke belastingen kan sturen. Maar de betekenis van de GBA reikt verder dan dat. Ook andere organisaties, zoals de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank en de pensioenfondsen zijn bijvoorbeeld afhankelijk van de gegevens in de basisadministratie en baseren hun beslissingen op de daarin opgenomen gegevens.

Iedere gemeente beheert een gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens, die via een beveiligd landelijk netwerk met de andere gemeentelijke basisadministraties persoonsgegevens en met de registraties van andere overheidsinstellingen communiceert. Buiten de daarvoor geautoriseerde medewerkers van de gemeente kan niemand rechtstreeks bij uw persoonsgegevens komen of daarin zoeken. Andere door de verantwoordelijk minister aangewezen overheidsinstellingen en belangrijke maatschappelijke organisaties ontvangen desgewenst informatie uit de GBA. Via het landelijk GBA-netwerk worden jaarlijks ruim 60 miljoen berichten verzonden. Door de gemeente Duiven worden jaarlijks ruim 100.000 berichten via het GBA-netwerk verzonden.

De GBA-Beheerregeling

Ingevolge artikel 14 van de Wet Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (Wet GBA) is iedere gemeente verplicht de hoofdlijnen van het beheer van de basisadministratie vast te leggen in een beheerregeling die voor een ieder ter inzage wordt gelegd.

In de beheerregeling worden niet alleen de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de gegevensbeheerder, de privacybeheerder, de systeembeheerder en de beveiligingsbeheerder vastgelegd, ook de begrenzing van deze onderdelen wordt bepaald. De diverse in de regeling genoemde taken worden in principe dagelijks uitgevoerd door de medewerkers van de Cluster Burgerzaken en het Taakveld I&A.

Op 16 juli 2002 heeft het college van burgemeester en wethouders de hierboven genoemde regeling vastgesteld. De GBA-Beheerregeling ligt voor belangstellenden ter inzage bij het Cluster Burgerzaken. Het Cluster Burgerzaken is op werkdagen geopend van 08.30 uur - 12.30 uur, op maandagavond van 18.00 uur - 20.00 uur en tenslotte op woensdagmiddag van 13.30 uur - 16.00 uur.