Ariba maakt kwartaalcijfers bekend

Omzet derde kwartaal toegenomen tot 58,5 miljoen dollar

Hoofddorp, 24 juli 2002 Ariba, leverancier van Enterprise Spend Management-oplossingen, heeft vandaag haar resultaten bekendgemaakt voor het derde kwartaal van het fiscale jaar 2002, dat eindigde op 30 juni 2002.

De omzet voor het derde kwartaal van fiscaal jaar 2002 kwam uit op 58,5 miljoen dollar. De pro forma netto-winst exclusief bijzondere lasten bedroeg 1,9 miljoen dollar (0,01 dollar per aandeel). Dit resultaat is gunstiger dan de consensus analistenschatting, die uitkwam op een pro forma break-even resultaat. De pro forma resultaten zijn exclusief 145 miljoen dollar inzake uitgaven gerelateerd aan de afschrijvingen voor goodwill en andere immateriële zaken, 57 miljoen dollar voor herstructureringen en het afkopen van leasecontracten en 3 miljoen dollar voor vergoedingen in de vorm van aandelen. Deze kosten zijn wel meegenomen in de verslaglegging volgens GAAP. In het derde kwartaal van fiscaal jaar 2001 was het pro forma nettoverlies 26,1 miljoen dollar, ofwel 0,10 dollar verlies per aandeel. Het nettoverlies op basis van GAAP voor het derde kwartaal van fiscaal jaar 2002 was 203,1 miljoen dollar. Dit is een verlies van 0,78 dollar per aandeel. In hetzelfde kwartaal in fiscaal jaar 2001 was het nettoverlies op basis van GAAP 273,5 miljoen dollar, ofwel een verlies van 1,10 dollar per aandeel.

Ariba heeft haar verwachtingen voor dit kwartaal overtroffen, haar inkomsten verhoogd en het pro forma resultaat per aandeel verbeterd , aldus Bob Calderoni, President en CEO van Ariba. Ariba heeft het afgelopen jaar een positieve ommekeer laten zien. Hierdoor is onze geloofwaardigheid bij klanten, partners en overige betrokkenen sterk toegenomen.

Snelle acceptatie nieuwe Spend Management-oplossingen

De snelle acceptatie van onze nieuwe oplossingen in dit kwartaal toont aan dat Ariba uitgebreide en innovatieve producten levert. Niet alleen bestaande klanten, maar ook nieuwe klanten hebben gekozen voor de Spend Management-oplossingen , aldus Calderoni. De kwaliteit van onze nieuwe klanten en het aantal bestaande klanten die hun Spend Management-systeem hebben uitgebreid met de onlangs geïntroduceerde Ariba-producten, laten zien dat onze strategie succesvol is. Daarnaast bevestigen deze gegevens de leiderspositie die onze Enterprise Spend Management-oplossingen innemen.

In februari 2002 introduceerde Ariba de Ariba Spend Management-oplossingen. Dit platform is de eerste geïntegreerde oplossing voor analyse, sourcing en inkoop, waarmee bedrijven hun volledige uitgavencyclus kunnen managen: van planning tot en met betaling. Dit platform bestaat uit producten als Ariba Analysis, Ariba Contracts en Ariba Invoice, alsmede uit nieuwe versies van Ariba Buyer, Ariba Enterprise Sourcing , Ariba Workforce en Ariba Supplier Network. Al deze producten kwamen in het vorige kwartaal beschikbaar.

De nieuwe producten zijn breed geaccepteerd, blijkens het aantal klanten dat de producten heeft aanschaft om hun spend management-initiatieven verder uit te breiden. Zo heeft Reliant Pharmaceuticals gekozen voor Ariba Analysis, Ariba Buyer, Ariba Contracts, Ariba Invoice en Ariba Travel & Expense voor het stroomlijnen van het internationale inkoopproces en het verminderen van uitgaven. Scientific Atlanta, een leverancier van kabel- en breedbandproducten en -diensten, integreert Ariba Buyer met haar bestaande ERP-systeem en zal daarnaast gebruikmaken van het Ariba Supplier Network om handmatige procedures te verminderen en uitgaven beter te beheren.

Daarnaast hebben een aantal bestaande Ariba-klanten dit kwartaal hun geïmplementeerde Ariba Spend Management-oplossingen uitgebreid. Zo heeft Volkswagen, sinds 2000 klant bij Ariba, haar contract voor Ariba Buyer verlengd. British Sky Broadcasting (BskyB), leverancier van sport-, film,- en entertainmentnieuws in Groot-Brittannië, heeft Ariba Buyer en Ariba Invoice aangeschaft, een eerste stap voor het bedrijf om een compleet overzicht te krijgen van alle bedrijfsuitgaven. Sun Chemical heeft Ariba Buyer uitgebreid met Ariba Analysis om meer inzicht te krijgen in haar uitgaven. Ook het farmaceutische bedrijf AstraZenica heeft haar bestaande Ariba Spend Management-systeem uitgebreid. Ariba Analysis, Ariba Buyer, Ariba Contracts en Ariba Invoice zijn toegevoegd aan het reeds geïmplementeerde Ariba Enterprise Sourcing. Ook werden dit kwartaal grote contracten afgesloten met Transnet Limited, de holding van de grootste transportbedrijven in Afrika, en met Business Exchange, Ariba s eerste klant in Griekenland.

Ariba Enterprise Sourcing laat direct voordeel zien General Dynamics is één van de klanten die na een snelle implementatie van Ariba Enterprise Sourcing dit kwartaal aanzienlijke kostenbesparingen hebben gerealiseerd. Het bedrijf heeft ongeveer 140 inkoopprofessionals getraind, met 300 leveranciers zaken gedaan en de applicatie binnen 7 business units ingezet. De meer dan 75 sourcing events hebben een kostenbesparing van 11% opgeleverd.

Ook bij Airbus, een internationale vliegtuigbouwer, zijn sinds de implementatie van Ariba Enterprise Sourcing in juni 2002 - diverse sourcing events gaande. Airbus is van plan om de applicatie bij honderden professionele inkopers en betrokkenen te implementeren om zodoende het sourcing-proces te verbeteren en door kostenbesparingen concurrentievoordeel te behalen.

Conference call
Vandaag om 17.00 uur (Nederlandse tijd) geeft Ariba een telefonische toelichting op de resultaten. U kunt inbellen via telefoonnummer (001) 719 457-2658. Het is ook mogelijk om via een webcast aan de conferentie deel te nemen, via www.ariba.com. Bent u vandaag verhinderd, dan kunt u gebruikmaken van de playbackservice die actief is vanaf 24 juli 22.00 uur tot en met 31 juli 22.00 uur. Op de website www.ariba.com vindt u meer informatie over het gebruik van deze playbackservice.

Over Ariba
Ariba, Inc. is de belangrijkste leverancier op het gebied van toepassingen voor Enterprise Spend Management (ESM). Deze oplossingen zijn specifiek ontworpen om tegemoet te komen aan de behoefte van Chief Financial Officers en Chief Procurement Officers. Ariba Enterprise Spend Management biedt bedrijven de mogelijkheid om dankzij één enkele toepassing hun gehele uitgavencyclus van analyse en sourcing tot en met procurement optimaal te beheren en verder te verbeteren. Bovendien vindt er tegelijkertijd een structurele inkoopprestatiemeting en -beoordeling plaats.