Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Aan de Voorzitter van de Tweede KamerderStaten-Generaal Binnenhof4 Den Haag Bureau Secretaris-Generaal Bezuidenhoutseweg 67 Postbus 20061 2500 EB Den Haag

Datum 24 juli 2002 Behandeld K.P.M. de Beer

Kenmerk BSG-298/02 Telefoon 070-3486904

Blad /1 Fax 070-3486015

Bijlage(n) ---

Betreft Dienstreizen kamerleden
Zeer geachte Voorzitter,

Bij gelegenheid van het aantreden van uw nieuwe Kamer zou ik voor de goede orde graag willen wijzen op de bestaande regels inzake dienstreizen en in het bijzonder de deelname van Kamerleden aan officiële delegaties die ten laste komen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken past ten aanzien van dienstreizen van zijn medewerkers het zgn. Reisbesluit toe. Als gevolg van dit Reisbesluit en de fiscale regelgeving is het niet toegestaan om privé-reizen te koppelen aan dienstreizen. Dit betekent dat het niet is toegestaan later terug te keren van een dienstreis, dan wel eerder aan te vangen met een dienstreis.

De afgelopen maanden is het een paar keer voorgekomen dat er verzoeken uit uw Kamer zijn gekomen om een privé-reis te koppelen aan een dienstreis. Ik ben evenwel van mening dat de regels, zoals die toegepast worden op mijn ambtenaren, ook van toepassing dienen te zijn op Kamerleden die deel uit maken van een delegatie van dit departement.

Ik zou het zeer op prijs stellen indien u het bovenstaande nog eens aan de leden van uw

Kamer bekend zou willen stellen. Een gelijkluidende brief gaat uit naar de Voorzitter van de Eerste Kamer.

De Minister van Buitenlandse Zaken


Kenmerk

Blad /1

===