Concept Korpsbeleidsplan 2003-2006 van Politie Hollands Midden naar gemeenten

Politie Hollands Midden heeft donderdag 17 juli 2002 naar alle 35 gemeenten in de regio Hollands Midden het concept Korpsbeleidsplan 2003-2006 gestuurd met de vraag te reageren op dit plan. In de verschillende raads en/of commissievergaderingen komt het plan de komende weken aan de orde. Het plan geeft in hoofdlijnen weer waaraan Politie Hollands Midden de komende vier jaar werkt.

Het korpsbeleidsplan sluit aan bij de ontwikkelingen en speerpunten uit de vorige beleidsperiode 1999-2001. Het verschilt vooral in de wijze waarop de politieresultaten zijn beschreven. Deze resultaten gaan uitsluitend over zaken waarop de politie invloed uit kan oefenen. Heel concreet zijn dit bijvoorbeeld het aantal processen-verbaal en bekeuringen voor verkeersovertredingen, hoeveel aanhoudingen de politie doet en het aantal controles dat de politie uivoert. Kort gezegd, heldere maar vooral ook meetbare doelstellingen. Veiligheid en leefbaarheid is immers niet het unieke domein van de politie. Het is het domein van burgers, gemeenten, openbaar ministerie, provincie en verschillende instellingen en belangenverenigingen. Gemeenten hebben daarbij de regierol op het gebied van integrale veiligheid. De politie wil in de nieuwe beleidsperiode vooral aanspreekbaar zijn op wat zij kan beïnvloeden.

Politie zijn voor iedereen
Bij het politieoptreden gaat het om respect, duidelijkheid en voorspelbaarheid in optreden. Respect voor allen in onze samenleving, ongeacht herkomst, geslacht, geaardheid en religie. Duidelijkheid door heldere en consequente normhandhaving. Voorspelbaar in gedrag en handelen en het hanteren van de juiste balans tussen toezicht en opsporing. In het Korpsbeleidsplan is met de nieuw geformuleerde missie: Politie zijn voor iedereen de basis voor deze werkwijze vastgelegd. Met de woorden "Vriendelijke als het kan en streng als het moet" is in het plan kort en helder verwoord op welke wijze Politie Hollands Midden haar taken uitvoert.

Inhoudelijk is naast de invloed van de rijksoverheid bij gemeenten geïnventariseerd wat zij de belangrijkste onderwerpen op het gebied van veiligheid en leefbaarheid vinden. Dit leverde de onderwerpen geweld, woninginbraken, jeugd en verkeer op. Andere beleidsspeerpunten zijn milieu, vreemdelingenzorg en zware en/of georganiseerde criminaliteit. Bij de inventarisatie is ook gevraagd naar planologische en bestuurlijke ontwikkelingen binnen gemeenten. Deze gegevens worden benut bij het opmaken van de teamjaarplannen die zoveel mogelijk zullen aansluiten bij de integrale veiligheidsplannen van de gemeenten. Daarmee is bij het ontstaan van beleid en plannen veel nadrukkelijker dan vorige jaren rekening gehouden met een ontmoeting van wat van bovenaf wordt bepaald en wat in gemeenten leeft op het gebied van veiligheid en leefbaarheid.

Noot voor de redactie,

Politie Hollands Midden