Gemeente Woudrichem

24/07/2002
Sluiting hotelgedeelte hotel-restaurant 't Altena-Tive

Op 15 juli 2002 heeft de fractie van de VVD vragen gesteld met betrekking tot de veiligheidssituatie van hotel-restaurant 't Altena-Tive. Deze vragen hebben geleid tot een controlebezoek op 15 juli 2002 van de brandweer Woudrichem aan hotel-restaurant 't Altena-Tive in de Molenstraat 10-12 te Woudrichem. De brandweer heeft geconstateerd dat het hotel op essentiële onderdelen niet voldoet aan de brandveiligheidseisen. Het college achtte de situatie in het hotel dermate gevaarlijk dat zij op dinsdag 16 juli 2002 het hotelgedeelte van het bedrijf heeft gesloten. Hiertegen heeft de exploitant via zijn raadsman op 18 juli 2002 een verzoekschrift voorlopige voorziening ingediend bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank te Breda. De zitting heeft maandag 22 juli om 14.00 uur plaatsgevonden. Dinsdag 23 juli is het verzoek van de heer Florack, eigenaar van 't Altena-Tive, tot voorlopige voorziening afgewezen. De motivering zal naar verwachting in week 31 bekend worden gemaakt.

Gebruiksvergunning
In december 2000 is beleid op het gebied van brandweerzorg opgesteld. Vervolgens heeft de gemeenteraad in december 2001 een plan van aanpak vastgesteld en besloten extra middelen vrij te maken om te zorgen dat meer aan brandveiligheid kan worden gedaan. Per 1 april 2002 is een medewerker brandpreventie bij de brandweer aangesteld. De medewerker brandpreventie heeft tot taak ervoor te zorgen dat alle panden over een (actuele) gebruiksvergunning beschikken. In het kader hiervan is op 4 juni jl. ook de exploitant van het hotel-restaurant aangeschreven.
Een aspect dat in het kader van de aanschrijving van een gebruiksvergunning aan de orde komt is de brandveiligheid. De gemeente heeft in deze een inhaalslag te maken en heeft daarom prioriteiten gesteld. Hotel-restaurant 't Altena-Tive hoort bij de eerste prioriteiten.

Brandveiligheid
Op veel punten voldoet het hotel-restaurant niet aan de eisen van brandveiligheid.

Ontvluchting vanuit een logiesgebouw dient in beginsel over tenminste twee onafhankelijke vluchtmogelijkheden te geschieden. Door de enige vluchtmogelijkheid op te waarderen tot vluchtweg kan in bepaalde gevallen met één trappenhuis worden volstaan, mits er een brandmeldinstallatie met volledige bewaking en een alarmontruimingsinstallatie wordt aangebracht. Het ontbreken van een volwaardige vluchtweg en een brandmeldinstallatie met volledige bewaking en een alarmontruimingsinstallatie kan tot levensbedreigende situaties leiden. Aan deze vereisten voldoet 't Altena-Tive niet; de situatie in het hotel heeft tot gevolg dat in geval van brand de hotelgasten en andere aanwezige personen die op de eerste en tweede verdieping verblijven geen (volwaardige) vluchtweg hebben.

Het college achtte de situatie in het hotel dermate gevaarlijk dat zij op dinsdag 16 juli 2002 het hotelgedeelte van het bedrijf heeft gesloten. Het restaurantgedeelte mag open blijven maar zal op korte termijn ook aan de voorschriften moeten voldoen. Loco-burgemeester Val heeft aangegeven dat het in het kader van recreatie-en toerisme van groot belang is dat er een hotelfunctie blijft in Woudrichem. De gemeente wil dan ook al haar medewerking verlenen aan de noodzakelijke stappen die gezet moeten worden om aan de brandvereisten te voldoen.