Ingezonden persbericht


Persbericht

Aviodome staat voor de laatste keer bol van de luchtvaartactiviteiten:

Spetterend luchtvaartfestijn in Aviodome's laatste seizoen op Schiphol

Het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol staat dit zomerseizoen bol van de bijzondere activiteiten. Voor bezoekers is er voor elk wat wils, variërend van de interessante Schiphol Bustoer en bijzondere rondvluchten tot boeiende exposities en een leuke kinderactiviteit rond de gloednieuwe Fokker F.2, het allereerste Fokker-passagiersvliegtuig.

Rondvluchten in 'Nederlandsch fabrikaat'
Geen enkele Aviodome-bezoeker zal zich vervelen, want er is deze zomer letterlijk voor 'elk wat wils' in het luchtvaartmuseum. Maak bijvoorbeeld eens een bijzondere rondvlucht! De Aviodome maakt het mogelijk om te vliegen met een echte Fokker 50, een vliegtuig dat 100% 'Nederlandsch fabrikaat' is en een van de laatste produkten van de fabrikant die in 1996 ophield te bestaan. Deelnemers zien de mooiste plekjes van Nederland, zoals de schilderachtige Zuiderzeehavens en de Noordzeekust. Soms wordt er ook een historische route gevlogen over de vesting Naarden en kasteel De Haar in Haarzuylen. Boekingsformulieren en informatie worden op verzoek toegestuurd en zijn te vinden op de website van de Aviodome (www.aviodome.nl).

De Lockheed Constellation en foto's van Fokker
In de Aviodome zijn momenteel drie bijzondere tijdelijke exposities te zien. De eerste vertelt het verhaal van de Lockheed Constellation, het sierlijke passagiersvliegtuig dat in de jaren '40 en '50 duizenden Nederlandse emigranten naar hun nieuwe thuisland vervoerde en dat deze zomer door de Aviodome naar Nederland wordt gehaald. Daarnaast is er een boeiende expositie te zien van Fokker-foto's. Het gaat om uniek fotomateriaal uit de prille beginperiode van Fokker. De foto's zijn voor een deel nog door Anthony Fokker zelf tussen 1910 en 1930 gemaakt. De derde expositie in de Aviodome laat de oudste luchtfoto's van Nederland zien, die stammen uit 1909.

De Schiphol-Bustoer
Wat is de enige plek waar je de bus, de trein én het vliegtuig elkaars pad kunt zien kruisen? Op welke manier worden vrachtcontainers gecontroleerd op explosieven? Hoe maak je zonder ongelukken de ramen van de immens hoge verkeerstoren schoon? En waarom is er op Schiphol één gebouw, de Luchtverkeersleiding Nederland, dat net zo goed beveiligd is als Fort Knox? Op al deze vragen (en nog véél meer) biedt de Schiphol-Bustoer, onder begeleiding van een echte luchtvaartexpert, een antwoord. Deelnemers brengen een bezoek aan de interessantste plekken op Schiphol. Twee dagen vooraf even reserveren: 020 406 8000.

Kinderen maken kennis met een Fokker piloot uit oude tijden Er is deze zomervakantie een leuke kinderactiviteit rond de gloednieuwe replica van de Fokker F.2 uit 1920. Dit allereerste echte passagiersvliegtuig dat Fokker bouwde en dat bij de KLM vloog, is nu voor het eerst in de Aviodome te zien. Een acteur brengt voor kinderen de luchtvaarthistorie tot leven. 'Bernard de Waal', testvlieger van Fokker in de jaren '20, vertelt in historische pilotenkledij over zijn vliegavonturen. Bernard is met de Fokker F.2 de weg kwijt geraakt. Door middel van leuke quizvragen helpen kinderen Bernhard de weg naar huis te vinden. Daarna kunnen ze hun eigen Fokker F.2 bouwen met een gratis bouwplaat voor alle kinderen; alleen op woensdag en op zondag !

De Aviodome is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur en bevindt zich aan de Westelijke Randweg 201, 1118 CT Schiphol-Centrum. Meer informatie is te vinden op: www.aviodome.nl of krijgt u door te bellen met tel. 020-406 8000. Bezoekers kunnen eenvoudig en goedkoop parkeren op de parkeerplaats P15 achter de Aviodome. Het museum ligt op 12 wandelminuten afstand van het NS-station Schiphol, de plaats ook waar andere Schiphol-attracties zoals Schiphol Plaza en het Panoramaterras, gevestigd zijn.

Noot voor de pers;