Gemeente Amersfoort

Gemeente Amersfoort sluit contract voor herintredende vrouwen

datum: 23 juli 2002

Wie aan de slag wil, gaat naar het Centrum voor Werk en Inkomen. Dat geldt ook voor werkloze vrouwen die geen uitkering ontvangen of vrouwen met een uitkering in het kader van de Algemene Nabestaande Wet. Voor hen zijn er vanaf 1 augustus specifieke reïntegratietrajecten. De gemeente Amersfoort sluit daarvoor een contract met de Vrouwenvakschool (VVS), een organisatie die een brede expertise heeft opgebouwd in het begeleiden van vrouwen naar de arbeidsmarkt.

Sinds 1 januari 2002 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de toeleiding en bemiddeling naar werk van werklozen die geen uitkering ontvangen en mensen met een uitkering in het kader van de Algemene Nabestaande wet (Anw). De gemeente heeft in dit kader de beschikking over een reintegratie budget. De groep niet-uitkeringsgerechigden en Anw-ers bestaat voornamelijk uit vrouwen. Hoe groot deze groep is en wat de specifieke behoeften en wensen zijn, is nog onbekend. De gemeente Amersfoort hoopt hier via de Vrouwen Vakschool aan het einde van het jaar een beter beeld van te hebben, zodat het aanbod nog verder kan worden toegesneden op de vraag.

Aanmelden bij het CWI
Vrouwen die aan het werk willen kunnen zich melden bij het Centrum voor Werk en Inkomen aan de stadsring 75. Daar krijgen ze een persoonlijk en uitgebreid intakegesprek. Het doel van dit intakegesprek is om een zo scherp mogelijk beeld te krijgen van de persoonlijke kenmerken van de cliënt, haar sociaal-maatschappelijke omstandigheden, motivatie en belangstelling in relatie tot de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Op basis van deze informatie kan vervolgens een traject worden uitgestippeld waarin de cliënt wordt klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Een traject kan bijvoorbeeld bestaan uit een loopbaanoriëntatietraining, scholing en een stage. Hoe het traject er precies uitziet is per cliënt verschillend. Uiteindelijk moet het leiden tot een reguliere baan. Het gehele traject wordt betaald door de gemeente Amersfoort

Overigens bestaan er voor niet-uitkeringsgerechtigde mannen die aan de slag willen ook specifieke trajecten. Ook zij kunnen terecht bij het CWI.