Ingezonden persbericht

Imation ziet omzet van het data-opslagsegment met 18,9 procent toenemen
- winst per aandeel neemt toe tot 0,45 dollar tegen 0,28 dollar in 2001
- vooruitzichten omzet en winst voor 2002 naar boven bijgesteld
Schiphol-Rijk (Nederland), 24 juli 2002 -- Imation (NYSE: IMN), een vooraanstaand leverancier van data-opslagmedia, maakt een hoger dan verwachte groei bekend van de omzet uit het data-opslagsegment en van de totale omzet in het tweede kwartaal. Het bedrijf heeft de vooruitzichten van de winst uit gewone bedrijfsvoering voor 2002 naar 90 miljoen dollar bijgesteld in plaats van de eerder verwachte 80 miljoen dollar. De omzet uit het data-opslagsegment zal naar verwachting met tien procent toenemen.

Imation heeft in het tweede kwartaal, dat werd afgesloten op 30 juni 2002, een nettowinst van 21,5 miljoen dollar behaald. De winst per aandeel is 0,61 dollar bij een omzet van 274,3 miljoen dollar. Bij deze resultaten zijn de 6,4 miljoen dollar winst voor belastingen ten gevolge van een juridische schikking en de 2,1 miljoen dollar aan herstructureringskosten inbegrepen, wat resulteert in een winst van 0,16 dollar per aandeel. Als deze kosten niet worden meegerekend, zou de nettowinst in het tweede kwartaal op 0,45 dollar per aandeel zijn uitgekomen. In het tweede kwartaal van het vorige boekjaar, meldde Imation een winst van 9,9 miljoen dollar en een winst per aandeel van 0,28 dollar per aandeel tegen een omzet van de totale organisatie van 283,4 miljoen dollar. Bij dit bedrag waren de 43,3 miljoen aan inkomsten van afgestoten bedrijfsactiviteiten eind 2001 inbegrepen.

De eerste zes maanden, die eindigden op 30 juni 2002, heeft Imation een winst van 38,3 miljoen dollar behaald (een winst van 1,09 dollar per aandeel) tegen een omzet van 558,0 miljoen. De resultaten van dezelfde periode een jaar eerder waren een nettowinst van 14,8 miljoen en 0,42 dollar per aandeel tegen een omzet van 583,3 miljoen. Hierbij waren 86,9 miljoen dollar aan omzet van afgestoten bedrijfsactiviteiten inbegrepen.

In een commentaar op de resultaten zegt Bill Monahan, bestuursvoorzitter en CEO van Imation: "Onze beter dan verwachte omzet en winst vloeien voort uit de sterke marktvraag en ons brede assortiment op het gebied van verwijderbare data-opslagmedia. Wereldwijd en in alle segmenten blijft de vraag hoog. Bijna de helft van onze omzet is afkomstig van omzet buiten de Verenigde Staten, waardoor voor het eerst sinds jaren de huidige wisselkoersen positief hebben bijgedragen, ongeveer minder dan een procent van onze omzet.

"Onze vooruitzichten blijven positief ondanks het huidige economische klimaat. De 23,1 miljoen winst uit normale bedrijfsvoering van het data-opslagsegment is de hoogste winst sinds Imation zich afsplitste van 3M. Dankzij onze brede productportfolio kunnen we voordeel behalen van de vraag evenals het toegenomen belang dat data-opslag in de toekomst zal gaan spelen. Onze sterke financiële resultaten geven ons de middelen om te investeren in technologieën, capaciteit en marktaanwezigheid die tegemoet komt aan de marktvraag en de groei zal aansturen van onze kernactiviteiten in de data-opslagmarkt," zegt Monahan.

"De omzet van nieuwe producten zijn dit kwartaal met 32 procent toegenomen en vertegenwoordigen ongeveer 55 procent van de inkomsten uit het data-opslagsegment. Vooral de Ultrium-tapes, de optische producten en de 9840- en 9940-tapes doen het goed. In het tweede kwartaal hebben we ook voordeel behaald uit de schikking van de rechtszaak tegen Quantum en Maxell. Ook in de toekomst zullen we hier voordeel van hebben aangezien we onze richten op de groeiende data-opslagproducten in de zakelijke markt en winstgevend kunnen concurreren in de DLT- en Super DLTtape-markt. Tevens blijven we profiteren van de duurzame diskettemarkt waar we zelfs een lichte omzettoename zagen. We blijven ons aandeel behouden in deze volwassen markt."

"We leunen niet achterover. De data-opslagmarkt is zeer concurrerend. We zullen de kosten blijven reduceren en de kwaliteit blijven verbeteren. We bouwen aan het vertrouwen van onze klanten door tegemoet te komen aan hun vraag naar kwalitatief hoogwaardige data-opslag media. Wij blijven ons richten op de aandeelhouderswaarde door ons te concentreren op de bedrijfsactiviteiten en ieder kwartaal onze toezeggingen na te komen," concludeert Monahan.

De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling bedroegen dit kwartaal 12,3 miljoen dollar, dat is 4,5 procent van de omzet. De verkoop- en administratiekosten bedroegen 45,3 miljoen dollar, 16,5 procent van de omzet. Imation verwacht in het tweede deel van dit jaar een lichte toename in de uitgaven als een percentage van de omzet (zie ook de vooruitzichten). De kasstroom blijft dit kwartaal sterk. Het EBITDA-resultaat, exclusief speciale voorzieningen, bedroeg deze periode 33,1 miljoen. De invloed van de gunstige wisselkoers heeft ook een gunstige invloed gehad op de kaspositie van 414,7 miljoen dollar.

De omzet van het data-opslagsegment bedroeg het afgelopen kwartaal 245,3 miljoen dollar en de winst uit normale bedrijfsvoering 23,1 miljoen dollar. Deze zijn in vergelijking met dezelfde periode van het vorig boekjaar respectievelijk met 18,9 procent en 92,5 procent toegenomen. De eerste zes maanden bedroeg de omzet in het data-opslagsegment 497,5 miljoen dollar en de winst 45,3 miljoen dollar, respectievelijk een toename van 16,8 procent en 109,7 procent in vergelijking met het vorig boekjaar.

De bedrijfsonderdelen die zich bezighouden met kleurenproefsystemen en kleurensoftware zijn eind 2001 verkocht, droegen 43,3 miljoen dollar bij aan de omzet en 4,3 miljoen aan winst uit normale bedrijfsvoering bij in het tweede kwartaal van het vorige boekjaar. De eerste zes maanden van 2001 was de omzet hieruit 86,9 miljoen dollar en de winst uit normale bedrijfsvoering 8,2 miljoen dollar. De totale omzet van Imation, exclusief speciale voorzieningen en de afstoting van de eerder genoemde bedrijfsonderdelen, nam het tweede kwartaal met respectievelijk 14 procent en de eerste zes maanden met 12 procent toe. De winst uit normale bedrijfsvoering verdrievoudigde ongeveer over deze beide perioden.

Vooruitzichten
De hieronder opgenomen uitspraken zijn gebaseerd op de huidige omstandigheden en onderhevig aan de gebruikelijke onzekerheden en onvoorspelbaarheden:
· De omzet uit de data-opslagproducten zal in 2002 met meer dan tien procent toenemen ten opzichte van de 875,9 miljoen in 2001;
· De bruto winst zal uitkomen op 29 tot 30 procent;
· Onderzoeks- & Ontwikkelingsuitgaven zal circa vijf procent uitmaken van de jaaromzet;
· Verkoop- en administratiekosten zullen 17 tot 18 procent van de jaaromzet uitmaken;
· De winst uit normale bedrijfsvoering voor het boekjaar 2002 zal, inclusief bijzondere voorzieningen, uitkomen op ongeveer 90 miljoen, in vergelijking met de eerdere verwachting van 80 miljoen dollar;
· De netto winst zal voor het restant van het boekjaar ongeveer 750.000 dollar per kwartaal bedragen tegenover de eerder verwachte 1 miljoen per kwartaal;
· De belastingdruk zal ongeveer 35 procent bedragen;
· Op basis van de eerdere genoemde doelstellingen, zal de winst per aandeel op 0,30 dollar in het derde kwartaal en 1,70 dollar per aandeel over het gehele jaar bedragen;
· Bedrijfskosten voor het boekjaar zullen in de orde van 50 miljoen dollar liggen;
· Afschrijvingen en aflossingen bedragen circa 35 tot 40 miljoen dollar;
· De lange termijn omzetgroei is vastgesteld op tien procent en de lange termijn winstgroei is eveneens op tien procent vastgesteld. Imation
Imation Corporation (NYSE: IMN) levert wereldwijd producten en diensten ten behoeve van informatieverwerking. Imation is gespecialiseerd in uiteenlopende toepassingen voor beeldverwerking en databeheer. De omzet uit normale bedrijfsvoering van Imation bedroeg in het jaar 2001 bijna 1,2 miljard dollar. In juni 2002 had Imation wereldwijd 3200 mensen in dienst. Het hoofdkantoor van Imation bevindt zich in Oakdale, Minnesota, V.S. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Schiphol-Rijk. Meer informatie is te vinden op de website www.imation.com en op de Nederlandse website www.imation.nl.

Meer informatie:
Lubbers & De Jong B.V.
Marije Verdouw
00 31 (20) 421 05 65
marije@l-dj.nl

Imation International B.V.
Tom Foyer
00 31 (20) 654 24 01
tfoyer@imation.com

Persberichten, achtergrondinformatie en foto's zijn te vinden op www.online-pressrooms.com

Certain information contained in this news release which does not relate to historical financial information may be deemed to constitute forward-looking statements within the meaning of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. Such statements are subject to certain risks and uncertainties that could cause the Company's actual results in the future to differ materially from its historical results and those presently anticipated or projected. Among these factors are continuing uncertainty in global economic conditions that make it particularly difficult to predict product demand, the Company's ability to meet its cost reduction and revenue growth targets, its ability to implement its restructuring programs on a timely basis and to achieve the projected benefits, to introduce new offerings in a timely manner, the competitive pricing environment, foreign currency fluctuations, the outcome of litigation, the ability of Imation to secure adequate supply of certain high demand products, the ready availability and price of energy, the market acceptance of newly introduced product and service offerings, the rate of decline for certain existing products as well as various factors set forth in the Company's filings with the Securities and Exchange Commission.