Bedrijfschap Horeca en Catering

Terug Persbericht P-10; Zoetermeer, 24 juli 2002 Afd. Informatie en Communicatie, tel. (079) 368 07 07

Horeca introduceert modelcontract Arbo-dienstverlening

Om de samenwerking tussen ondernemers in de horeca en Arbo-diensten te verbeteren hebben Koninklijk Horeca Nederland, FNV Horecabond, CNV Horeca, bedrijfschap Horeca en Catering alsmede het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een modelcontract Arbo-dienstverlening opgesteld. Het modelcontract vloeit voort uit het Arboconvenant Werkdruk Horeca. Dit contract is erop gericht om horecaondernemers te ondersteunen bij het opstellen van het gewenste dienstenpakket, het vergelijkbaar maken van de offertes voor een betere keuze van een Arbo-dienst en het maken van heldere afspraken over de rechten en plichten van de Arbo-dienst en de ondernemer. Zodat de ondernemer bij het voorkómen en terugdringen van ziekteverzuim echt voordeel heeft aan het samenwerken met de Arbo-dienst.

De modelovereenkomst omvat naast het contract, tevens een modulaire beschrijving van de dienstverlening en een op de ondernemer toegesneden toelichting van de systematiek en gehanteerde begrippen, alsmede een checklist ziekmelding. In de basismodule zijn alle wettelijke taken in het kader van verzuimmanagement en vroege reïntegratie opgenomen, zoals de Wet Verbetering Poortwachter. Daarnaast kan de ondernemer kiezen voor aanvullende modules.

Veel ondernemers in de horeca vinden dat inschakeling van een Arbo-dienst erg duur is en ook weinig toevoegt aan wat de ondernemer zelf al heeft gedaan. Het doel van het modelcontract is deze situatie te doorbreken en te komen tot een win-win situatie van de werknemer, de ondernemer en de Arbo-dienst. De komende maanden wordt op basis van dit modelcontract een vergelijking gemaakt tussen de aanbiedingen van verschillende Arbo-diensten om meer inzicht te krijgen in de kosten en de verschillen tussen de Arbo-diensten.

Voor nadere informatie en voor downloaden van het document kan men terecht op www.arbohoreca.nl. Op deze Arbo-site voor de horeca staat bovendien alle informatie waarmee ondernemers en medewerkers samen de arbeidsomstandigheden kunnen verbeteren. Het nieuwe modelcontract is via deze site ook gratis te bestellen.