Rijksvoorlichtingsdienst

24 jul 2002
BUITENLANDSE FELICITATIES VOOR NIEUWE KABINET

Verschillende buitenlandse regeringen hebben het nieuwe kabinet gelukgewenst. De Belgische en Britse premiers Guy Verhofstadt en Tony Blair hebben minister-president Jan Peter Balkenende ook voor een nadere kennismaking uitgenodigd.

De Duitse Bondskanselier Gerhard Schröder stuurde op de dag van de beëdiging van het kabinet een schriftelijke gelukwens. Hij benadrukte in de brief de bijzonder hechte en vriendschappelijke betrekkingen tussen Duitsland en Nederland en hij sprak de hoop uit dat beide landen ook in de toekomst nauw zullen samenwerken op internationaal terrein. Ook de Belgische premier Guy Verhofstadt heeft het nieuwe kabinet per brief geluk en succes toegewenst.

De Noorse minister-president Kjell Magne Bondevik refereerde in een telefoongesprek aan de roerige periode die vooraf ging aan de totstandkoming van het kabinet. Hij sprak de hoop uit dat het nieuwe kabinet in rustigere omstandigheden aan het werk kan. Op de dag na de beëdiging van het kabinet heeft de Britse premier Tony Blair gebeld met Balkenende. Hij heeft het Nederlandse kabinet gelukgewenst en Balkenende uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek op korte termijn.

Verder heeft het kabinet tot nu toe felicitaties ontvangen van de Luxemburgse minister-president Jean-Claude Juncker en de Roemeense ambassadeur Iulian Buga.