Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA eist sluitend verbod op wapenexport naar ondemocratische regimes en conflictregio's (24/07/02)

Nogmaals blijkt er een kloof te bestaan tussen de woorden en de daden van paars-groen. Terwijl sp.a en Agalev hun pacifistisch blazoen proberen op te poetsen met allerlei verklaringen steeg de Belgische wapenexport in 2001 met 9% opnieuw naar 235,2 miljoen euro.

Merkwaardig is het feit dat de bevoegde excellenties van de regering-Verhofstadt I exportverguningen naar het Midden-Oosten afleverden voor 111,8 miljoen euro aan wapentuig. Is het in die context niet cynisch dat de regeringspartijen sp.a en Agalev een kritische houding aannemen tegenover een eventuele militaire campagne tegen Irak maar er geen morele bezwaren tegen hadden de regio nog meer van wapentuig te voorzien?

Ook mensenrechten of het democratisch gehalte van een staat blijken nog steeds geen punt bij de toekenning van exportlicenties voor wapens. Commerciële belangen primeren. Saudi-Arabië, een land dat duidelijk de mensenrechten schendt, was goed voor 101,3 miljoen euro aan Belgisch wapentuig. Gisteren deinsde het Israëlische leger er niet voor terug om met een F-16-vliegtuig een nachtelijke raketaanval uit te voeren op een flatgebouw in een dichtbevolkte wijk van Gaza. België voerde vorig jaar voor 118.000 euro wapens uit naar dit land.

Om dit te voorkomen is de N-VA voorstander van een sluitend verbod op de wapenexport naar ondemocratische regimes en conflictregio's. Dit vereist een verscherping van de wet van 1991 zodat wapenhandel met een land dat zich duidelijk in een militaire conflictsituatie bevindt of waar de mensenrechten worden geschonden, onmogelijk wordt gemaakt. Gezien de grootte van de Waalse wapenexport is echter de vraag of de verstrenging van de wet ooit zal worden goedgekeurd.

Auteur:
Kamerfractie
Karel Van Hoorebeke, volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Zaeger
Telefoon: 02/ 219 49 30
Fax: 02/ 217 35 10
E-post: piet.dezaeger@n-va.be
Url: http://www.n-va.be


---