Europese Kampioenschappen baan en weg
20 juli t/m 3 augustus - Grenade sur Garonne / Valence d'Agen

24 juli 2002
Zilver en vierde plaatsen waren het maximale voor Nederland op Jeugd-EK

Het is de Nederlandse jeugdploeg op het Europees skeelerkampioenchap vandaag niet gelukt nog een medaille toe te voegen aan de zilveren van eergisteren. Roy Boeve uit Kampen was op de afsluitende marathon (30 km) voor jongens junioren de beste Nederlander op de twaalfde plaats. Foske Tamar van der Wal uit het Friese Grijpskerk eindigde als zestiende in de 15,5 km voor de meisjes junioren.

De Belg Sander Armee was de gelukkige winnaar van de jongensmarathon. De Vlaming, die in Nederland onlangs nog won bij de C-rijders, kwam alleen aan de eindstreep na een ontsnapping in de eerste ronde van 5 km. Verrassend tweede werd de Sloveen Jernej Letica, derde de Italiaan Andrea Zanetti, vierde Belg Ferre Spruyt. Winnaar Armee kreeg aanvankelijk een Fransman en een Deen mee in zijn vlucht, maar zij moesten op het ruwe en heuvelachtige parcours lossen bij de ontketende Belg. Later waagde de Sloveen de sprong. Hij bereikte Armee niet, maar was goed voor zilver. Roy Boeve had geprobeerd vanuit het peloton het gat naar de Sloveen te dichten, maar slaagde daar niet in. Tweede Nederlander werd Sjoerd Huisman uit Andijk op de 20e plaats, derde Nederlander Karlo Timmerman op de 22e. Het peloton, dat enigszins verbrokkeld over de streep kwam, bestond nog uit 23. De rest was ofwel op achterstand gereden of had vroegtijdig opgegeven; onder hen ook Jan van Loon uit Haule, Mark Horsten uit Haulerwijk en de in Zwitserland wonende Nederlander Simon van Beek.

Bondscoach Tjeuke Horsten toont zich enigszins teleurgesteld over het eindresultaat van de Nederlandse jeugdploeg. "Zeker de junioren jongens hadden de kwaliteit om meer dan één medaille te winnen, maar allerlei dingen zaten tegen. Je moet net dat beetje geluk hebben, dat we dit keer niet kregen. Een paar vierde plaatsen en een vijfde, het was vaak 'net niet' en dat doet wel pijn. Foske Tamar van der Wal heeft uitstekend gepresteerd bij de meisjes junioren met een vierde en zevende plaats, zeker omdat zij het zonder teamgenoten moest doen. Bij de jongens en meisjes kadetten kon je merken dat het hun eerste EK was. Ze liepen over van de zenuwen. De jongens hadden een goede kans op een medaille, misschien zelfs wel een gouden, op de 5 km aflossingskoers totdat Wessel van Loon en Emiel Blauw ten val kwamen tijdens een foute wissel. Dat is ook nog onervarenheid. Maar ik denk wel dat ze veel geleerd hebben voor volgende kampioenschappen.''