Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
24 juli 2002

Een Rolls Royce, Excalibur en Cadillac
Auto's Prince de Lignac op Autotron Rosmalen

De hele zomer zijn op Autotron Rosmalen drie auto's van de heer Abraham van Leeuwen, wellicht bij velen beter bekend als de Prince de Lignac, te zien. Het gaat om een Rolls Royce Silver Cloud III uit 1964, een Excalibur cabriolet uit 1984 en een Cadillac Fleetwood uit 1994. In het najaar zullen de Excalibur en de Cadillac verkocht worden en zal de Rolls Royce achterblijven op Autotron op daar permanent ten toon gesteld te worden.

De auto's zijn afkomstig uit Zuid-Frankrijk, waar de heer Van Leeuwen woonde en met speciaal transport naar Nederland vervoerd.

Rolls Royce, Excalibur en Cadillac
Bijzonder aan alle auto's is in de eerste plaats dat ze alle drie wit van kleur zijn, evenals het imposante jacht van de heer Van Leeuwen. De auto's zijn allen gebruikt als vervoermiddel. De Rolls Royce werd gebruikt voor representatieve gelegenheden zoals galadiners en het filmfestival in Cannes. De Excalibur werd gebruikt voor toerritten door de omgeving en in de Cadillac werden de gasten van de heer Van Leeuwen rondgereden. Vooral de Rolls Royce is een auto met een verhaal: deze schijnt ooit in de garage van de brug te zijn gevallen, waarna de auto terug moest naar Engeland voor reparatie. De Excalibur legt de link naar de vriend van de heer van Leeuwen: op de nummerplaat staat MRHANS. Over de Cadillac is weinig bijzonders bekend, enkel dat ook dit nummerbord verwijst naar de vriend van de eigenaar: HANS V.

Abraham van Leeuwen, Prince de Lignac
De heer Abraham van Leeuwen werd in 1918 geboren in Rotterdam en overleed vorig jaar op 27 mei in de leeftijd van 82 jaar. De basis voor zijn kapitaal legde hij door tijdens de oorlog het Nederlands Talen Instituut op te richten. Later kwamen daar bedrijven bij als Keurkoop en Lekturama, vrijwel allemaal postorderbedrijven. In 1980 nam het Vendex-concern alle bedrijven van de heer Van Leeuwen over een groot bedrag, waarna hij kon gaan genieten van zijn kapitaal. Na zijn dood is dit nog steeds mogelijk door de door de heer Van Leeuwen de opgerichte Van Leeuwen Van Lignac Stichting die onder meer tot doel heeft het doen van schenkingen aan Rotterdamse maatschappelijke en culturele instellingen.

Autotron Rosmalen
Autotron Rosmalen is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. De entree is gratis voor kinderen tot en met 3 jaar, voor kinderen van 4 t/m 11 jaar bedraagt de toegang ¤ 8,20 en voor volwassenen ¤ 10,00. Naast het automuseum AutoDome is er voor kinderen het AutoPretpark met verschillende attracties. Zo kunnen kinderen zelf hun rijbewijs halen. Autotron is eenvoudig te vinden aan de A50 's-Hertogenbosch-Nijmegen door de ANWB-borden te volgen.