Provincie Flevoland



Uitgifte bedrijventerrein stijgt

In Flevoland is vorig jaar 70 hectare bedrijventerrein uitgegeven. Nadat de uitgifte van bedrijfsgrond in 2000 naar 50 hectare was gedaald, is er in 2001 weer sprake van een stijgende lijn. Dit staat in de publicatie Statistiek van de bedrijventerreinen en kantoorlocaties van de provincie Flevoland in samenwerking met de Flevolandse gemeenten.

Hoewel de hoeveelheid uitgegeven grond vorig jaar is toegenomen, ligt deze nog onder het streefgetal van gemiddeld 78 hectare uitgifte per jaar zoals staat in het Omgevingsplan Flevoland. Ook ten opzichte van de topjaren 1999 (89 hectare) en 1998 (92 hectare) blijft de 70 hectare achter bij de verwachtingen. De lagere aantallen uitgegeven bedrijventerrein van de laatste twee jaren wordt veroorzaakt doordat er te weinig nieuwe bedrijfsgrond beschikbaar was. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan het creëren van nieuwe bedrijventerreinen en de verwachting is dat de uitgifte dit jaar weer verder kan stijgen. Daarbij is het wel van belang dat de economie niet in een recessie terecht komt, omdat anders de vraag naar nieuwe bedrijfsgrond zal afnemen. In Flevoland is momenteel 240 hectare grond direct uitgeefbaar.
Ook op iets langere termijn hebben de meeste Flevolandse gemeenten plannen ontwikkeld voor nieuwe bedrijventerreinen. De niet-terstond uitgeefbare voorraad is 330 hectare groot. Verder is nog een aantal bedrijventerreinen in ontwikkeling voor de lange termijn. Deze zijn samen goed voor 800 hectare. Vooral in de gemeenten Almere (A6/A27) en Dronten (Rendierweg) zijn plannen voor grote terreinen.

Voor geheel Flevoland zien de ontwikkelingen er dus positief uit, maar de provincie Flevoland ziet nog wel enkele aandachtspunten. De beschikbare voorraad voor de korte termijn is in de gemeenten Almere, Noordoostpolder en Zeewolde aan de lage kant. Ook zou de provincie graag zien dat gemeenten ondanks de lagere economische groei onverminderd doorgaan met het gebruiksklaar maken van nieuwe bedrijventerreinen. Doen gemeenten dit niet dan dreigt een tekort bij een (plotselinge) economische opleving. Het blijvend beschikbaar komen van nieuwe bedrijventerreinen is ook gerechtvaardigd, omdat de vraag naar bedrijventerreinen in Flevoland groot zal blijven door het gebrek aan ruimte op het oude land.

De provincie is inmiddels bezig met de introductie van het nieuwe BedrijvenTerreinen Monitoring Systeem (BTMS). Dit systeem helpt de gemeenten en de provincie om de ontwikkeling van de beschikbare voorraden bedrijventerreinen op de voet te kunnen volgen, zodat ze tijdig kunnen reageren op een dreigend tekort. Alle gemeenten hebben toegezegd in dit BTMS te participeren.