Programmabureau Advies Overheid.nl

Nieuw kabinet slaat slag met nieuwe domeinnamen

De nieuwe premier en zijn ministerploeg lijken in elk geval n ding te hebben geleerd van hun voorgangers: wees er snel bij op het internet. Hun internetadressen zijn geregistreerd, althans deels. Premier Balkenende heeft zijn eigen website onder janpeterbalkenende.nl n jpbalkenende.nl.

Haast alle samenstellingen van minister of staatssecretaris plus de achternaam zijn, in opdracht van het ministerie van Algemene Zaken, vastgelegd door de stichting ICTU die zich bezighoudt met de `elektronische overheid'. Sommige ministeries hadden zelf al actie ondernomen. Ministerdonner.nl is vergeven, net als staatssecretarisvanleeuwen.nl. Maar er blijven nog mogelijkheden voor handige ondernemers die op de faam van een bewindsman willen meeliften. Hermanheinsbroek.nl is nog vrij, net als eduardbomhoff.nl en roelfdeboer.nl. Alle volledige namen van het LPF-smaldeel zijn nog beschikbaar. Volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat is daar bewust voor gekozen. ,,Je kunt alle samenstellingen wel deponeren, met of zonder streepje. Dan blijf je bezig.''

Toch kan het vervelend uitpakken. Oud-premier Kok vond een paar jaar geleden fietsenwinkel Wim Kok uit Utrecht op zijn pad: wimkok.nl was vergeven. En ook de Amerikaanse president was te laat: op gwbush.com staat weinig vleiends over hem. Het internetadres is geclaimd door een fervent tegenstander.

Daarvoor hoeft Balkenende niet bang te zijn. `JP', het koosnaampje van de nieuwe minister-president, is geregistreerd door Mark Thoms. Hij is eigenaar van windsurfhandel Wind en Snow, die tot voor kort Jason Polokow, een Australische surfer met zijn eigen merk surfboards, in Nederland vertegenwoordigde. Maar Thoms heeft geen plannen jp.nl aan de hoogste bieder te verkopen, `al je weet nooit wat de gek ervoor geeft'.

Regering.nl is in elk geval op tijd vastgelegd. Sinds gisteren is die website officieel in de lucht, waarmee het Nederlandse kabinet in navolging van de Britse en Duitse regering een eigen plek heeft op het net. De nieuwe minister van Justitie Donner zal het niet boeien. Hij heeft geen internet, wel sinds acht weken een mobiele telefoon, valt te lezen op regering.nl. Een favoriete website kan Donner dan ook niet noemen.

Zijn collega's doen dat wel, al is het niet allemaal bijster origineel. Vice-premier Remkes prijst ministerremkes.nl aan, die nog in aanbouw is. Anderen noemen de site van hun nieuwe departement. Vice-premier Bomhoff haalt met nyfer.nl zijn oude werkgever nog even voor het voetlicht en Nawijn (die voor zijn advocatenpraktijk wel nawijn.nl bezit) verwijst naar de site van de LPF waarvan hij nog maar net lid is geworden.

Nuttige informatie scoort ook hoog: nieuws (Balkenende, De Hoop Scheffer, Hoogervorst) en de beurskoersen (Heinsbroek). Landbouwminister Veerman, tevens akkerbouwer in de Hoeksche Waard, is een trouwe bezoeker van de weersite meteoconsult.nl. En minister De Geus neemt de gelegenheid te baat om de knullige site van het christelijk jongerenkoor Hatikwa uit Nieuwegein, waarvan hij dirigent is, aan het Nederlandse volk te presenteren.
(Bron: Algemeen Dagblad)

www.ictu.nl