CBS

Producentenvertrouwen iets lager

Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, is in juni 2002 uitgekomen op -2,9. Dit is iets lager dan in mei (-2,3). Uit de Conjunctuurtest van het CBS blijkt verder dat de orderontvangst in juni nagenoeg op hetzelfde niveau ligt als een maand eerder en dat de orderpositie is afgenomen. De bedrijvigheid is in juni op bijna hetzelfde niveau gebleven als in mei. Ook voor de maanden juli tot en met september verwachten de ondernemers geen toename van de bedrijvigheid. Per saldo verwacht twaalf procent van de ondernemers in de komende maanden een daling van de personeelssterkte. Ook in de zakelijke dienstverlening verwachten de ondernemers een daling van de werkgelegenheid in het derde kwartaal. Voor het vierde achtereenvolgende kwartaal zijn de orders hier afgenomen. Voor het derde kwartaal van 2002 verwachten de ondernemers een lichte stijging van de orders.

Magere orderontvangst
De orderontvangst in juni, is vergeleken met een maand eerder, niet toegenomen. De orderpositie van de Nederlandse industriële producenten is onder meer hierdoor met 1,1 procentpunt afgenomen tot 93,3. Het oordeel over de voorraden eindproduct is nauwelijks gewijzigd. Per saldo vindt zes procent van de ondernemers de voorraden te groot. Voor de periode juli-september verwachten de ondernemers in de industrie geen toename van de bedrijvigheid. De tegenvallende orderontvangst doet zich vooral voor in de sector consumptiegoederen. In deze sector is met name op de binnenlandse markt sprake van een forse daling van de orders. Een lichte groei van de orderontvangst heeft het CBS waargenomen in de sectoren halffabrikaten en investeringsgoederen. Ook in deze sectoren dalen de binnenlandse orders, maar dit wordt gecompenseerd door een toename van de buitenlandse orders. Vooral in de investeringsgoederenindustrie verwachten de ondernemers een toename van de bedrijvigheid.

Bezettingsgraad laagste niveau sinds maart 1994
De bezettingsgraad van het machinepark is in juni een fractie lager dan in maart van dit jaar en bedraagt in juni 82,9 procent. Dit is het laagste niveau sinds maart 1994. Per saldo zeven procent van de ondernemers vindt de huidige productiecapaciteit te groot. Volgens de ondernemers is de concurrentiepositie op de buitenlandse markt in vergelijking met maart vrijwel gelijk gebleven. Op de binnenlandse markt is eveneens nauwelijks sprake van een afname van de concurrentiepositie. In alle sectoren geven de ondernemers aan dat onvoldoende vraag de belangrijkste productiebelemmering is.

Zakelijke dienstverleners ook somber
De zakelijke dienstverleners hebben in het tweede kwartaal van dit jaar hun opdrachten voor het vierde achtereenvolgende kwartaal zien afnemen. Door een stijging van de tarieven is het effect op de omzet nog beperkt gebleven. Vanaf het vierde kwartaal vorig jaar loopt de werkgelegenheid in deze sector hierdoor terug. Ook voor het komende kwartaal wordt door de ondernemers net zoals bij de industrie een kleinere personeelsomvang verwacht. Met name in de sector van de computerservice- en informatietechnologiebureaus zijn orders en omzet sterk teruggelopen. Per saldo geeft circa een kwart van de ondernemers aan dat de ontvangen orders en omzet zijn gedaald. Voor het derde kwartaal van 2002 verwacht men hier opnieuw een daling van orders en omzetten. Per saldo zegt ruim dertig procent van de ondernemers in de sector van de computerservice- en informatietechnologiebureaus in het komende kwartaal het personeelsbestand in te gaan krimpen.

Technische toelichting
Het producentenvertrouwen in de industrie, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. De orderpositie is een index (juni 2000=100) gebaseerd op de in maanden gemeten hoeveelheid werk in voorraad bij de Nederlandse industrie. De vragen naar het oordeel van de ondernemers betreffen de orderontvangst, orderportefeuille, voorraden en de productiecapaciteit. Deze oordeelsvragen zijn een momentopname waarbij de ondernemer rekening houdt met de ontwikkelingen in het recente verleden en zijn verwachtingen voor de komende periode. De conjunctuurtest in de zakelijke dienstverlening betreft een onderzoek bij leasebedrijven, computerservicebureaus en de overige zakelijke dienstverlening (waaronder de uitzendbranche, schoonmaakbranche, accountants- en administratiekantoren). Dit onderzoek, met een steekproef- omvang van circa 2 500 bedrijven, is met ingang van het eerste kwartaal 2001 opnieuw opgezet. Door wijziging van de steekproefgrootte en methodologische wijzigingen zijn de resultaten niet goed vergelijkbaar met de uitkomsten van vóór 2001.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-154
25 juli 2002
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht