Partij van de Arbeid

Den Haag, 24 juli 2002

Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de ministers van Buitenlandse zaken en Defensie

1. Kan de Regering volledige informatie verschaffen over terugsturen van twee militairen van de luchtmobiele brigade uit Kabul vanwege het bekladden van Duitse legervoertuigen. Welke vervolgstappen worden ondernomen en op welke wijze wordt de Kamer daarover ingelicht.

2. Hoe beoordeelt de Regering het Rapport van de New York Times waarbij aangegeven is dat 400 burgers zijn gedood op 11 plaatsen in Afghanistan, deels als gevolg van incorrecte informatie van plaatselijke leiders en de keuze van het luchtwapen als primair militair instrument? Hoe beoordeelt u dit in termen van proportionaliteit, legitimiteit en informatieverschaffing?

3. Hoe beoordeelt u de reactie van de Afghaanse Regering en de gevolgen voor de stabiliteit van Afghanistan nu vaak wordt afgegaan op locale militieleiders?

4. Hoe kan voorkomen worden dat Nederlandse F16's in de toekomst op een zelfde manier betrokken worden bij missers? Welke informatieverschaffing is daarbij verzekerd? Welke overeenkomsten zijn daartoe overeengekomen met de Amerikaanse Regering?

5. Is de inzet van F16's gelimiteerd tot het grondgebied van Afghanistan?